A tradicionális autógyártók elkötelezettek a rengeteg befektetés iránt, amit eddig a belsőégésű motorok irányába tettek. Ugyanekkor elő kell állniuk elektromos modellekkel is, hogy ki tudják szolgálni azokat a vásárlókat, akik ilyen módón szeretnék csökkenteni szén-dioxid kibocsátásukat. Erre egy megoldás a hagyományos modell elektromossá való alakítása, ahogyan azt a Mercedes-Benz is tette az EQC esetében. Most a Mini is ezt az utat választotta az új elektromos autója, a Cooper SE kialakítása során.

Ha belegondolunk, ez nem feltétlenül rossz dolog. Az elektromos iránt érdeklődő vásárlók előtt több lehetőség fog állni, a nagy autómárkák pedig nagy számban fogják őket tudni szállítani, aminek hatására az áruk is megfizethető marad. Mindenesetre a hagyományos autómárkáknak valahogy túl kell lépniük ezen az egyértelmű hátrányon, amivel az olyan nulláról induló cégekkel szemben rendelkeznek, mint például a Tesla.

A Mini Cooper SE 135 kW-os motort kapott, ami 181 lőerős teljesítményre képes. A Cooper által használt UKL platform lehetővé teszi azt, hogy az akkucsomag a padló alatt kapjon helyet, így nagyobb a raktér. Ha emlékszünk, a Mini E-ben, az első valóban elektromos Miniben csak két ülés volt, a többi helyet az akkumulátor foglalta el.

Az akkucsomag védelme miatt a Cooper SE 18 mm-el magasabb lett, de ez az egyetlen méretbeli különbség a benzines változathoz képest. A súly azonban különbözik, a Cooper SE 145 kg-al nehezebb lett.

A Cooper SE elektromos meghajtásával 7,3 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, végsebessége pedig 150 km/h (ami elektronikus módon korlátozva van, hogy ne tudja túl hamar lemeríteni a 32,6 kWh-s akkucsomagot). A hatótávolság a NEDC szerint 270 km, a WLTP szerint 230 km, az EPA szerint pedig csak 183 km.

Az új Mininek négy vezetési módja lesz: Sport, MID, Zöld és Zöld+. Az autót Type 2 és CCS Combo 2 töltőkkel lehet majd tölteni. A maximális töltési kapacitás 11 kW, amivel két óra alatt lehet 80%-ra feltölteni, három óra alatt pedig teljesen.

A Mini Cooper SE érkezése 2020 elején várható.

Előző cikkSok Tesla-mérnök számítógépes játékokon nőtt fel
Következő cikkA Tesla aero kerekei 3%-al növelik a hatótávolságot