A lítium eddig a leghatékonyabb akkumulátort kínálta számunkra, ellenben meglehetősen gyúlékony is, egy lítium-ion akkumulátor okozta tüzet pedig általában rendkívül nehéz eloltani. A legújabb precedens Kanadában történt, pontosabban Île-Bizard, Montreal városában. Ráadásul pont egy olyan autóról van szó, amely mindeddig hibátlannak bizonyult, ez pedig nem más, mint a Hyundai Kona Electric.

Piero Cosentino még tavaly márciusban vásárolta autóját. Tegnap, mikor ebédelni készülődött volna, egy robbanást hallott garázsa felől, valamint arra lett figyelmes, hogy fekete füst szivárog a helyiségből. Cosentino ezután egy kerti tömlő segítségével igyekezett fékezni a tüzet, amíg a tűzoltók segítségére várt.

A robbanás erejét jól szemlélteti, hogy a garázs ajtaja az utca túlsó oldalán landolt, az épület teteje pedig beomlott.

Körülbelül 30 embernek sikerült végül eloltania a tüzet. Louise Desrosiers, a Montreali Tűzoltóság osztályvezetője elmondta, hogy kizárásos alapon csakis a Hyundai Kona okozhatta a balesetet.

“Mindössze egy elektromos autó állt a garázsban, egy olyan tárgy sem volt a közelében, amely közvetlen kiváltó oka lehetett volna a robbanásnak.” – szögezte le Desrosiers a Radio Canada műsorában.

Külön csavar a történetben, hogy a Kona még csak nem is töltődött, nem volt konnektorhoz csatlakoztatva.

Az eset így továbbra is megfejtésre vár, mindenekelőtt meg kell várnunk a hivatalos vizsgálatot, amelyben remélhetőleg azonosítani tudják majd a robbanás pontos okát.

FORRÁSinsideevs.com
Előző cikkNagyító alatt az európai EV piac
Következő cikkTesla Semi elektromos lakókocsi: zéró emissziós önvezető otthon