Karambolozott és kigyulladt egy Autopilot módban közlekedő Tesla Model 3

Újra Tesla tűzesetről szólnak a hírek, Moszkvában csapódott egy vontatóautónak egy Model 3. A hírek szerint az Autopilot be volt kapcsolva.

0
400

A Model 3 (ami korábbi orosz hírekben először Model S-ként szerepelt) egy Moszkvához közeli autópályán szaladt bele egy vontatóautóba, amelyik éppen egy másik járművel foglalkozott. A sofőr lába eltört az ütközése során, két hátul utazó gyerekei pedig zúzódásokat szereztek, de amúgy mindenki jól van.

A sofőr azóta megerősítette, hogy az Autopilot be volt kapcsolva, és nem volt képes felismerni az előtte lévő vontatóautót, amibe így az autó belecsapódott, majd kigyulladt.

Korábban is előfordultak már balesetek, amikor a Tesla Autopilot módban előtte álló autóba ment bele az autópályán, ami még 2016-ban egy halálesetet is eredményezett Kínában.

A Tesla felhívja a figyelmet arra, hogy a sofőrök az Autopilot módban mindig tartsák kezeiket a kormányon, hogy vissza tudják venni az irányítást, amikor arra szükség van. Az autógyártó továbbra is fenntartja, hogy biztonságosabb Autopilot módban közlekedni, mint anélkül, és, hogy a benzines autókhoz képest a Tesla járművek esetében sokkal kisebb az esély arra, hogy kigyulladjanak. Ezeket az állításokat a negyedéves biztonsági jelentéseikkel támasztják alá.

A legutóbbi ilyen jelentésben a Tesla szerint 170 millió levezetett mérföldenként történt Tesla-tűzeset 2012 és 2018 között, a hagyományos autók esetében pedig 19 millió mérföldenként gyullad ki egy autó az Egyesült Államokban.

Felmerül viszont a kérdés, hogy az Autopilot mód hatással van-e a sofőrök figyelmére. Úgy tűnik, ez személyfüggő. Van, akinek segít pont abban, hogy az útra tudjon koncentrálni. Tudni kell viszont, hogy az Autopilot nem tökéletes, így fontos, hogy a sofőr készen álljon arra, hogy közbe tudjon avatkozni, ha kell.

Azonban úgy tűnik, sokak túl magabiztossá válnak az Autopilot módban, és nem figyelnek oda annyira az útra, amiből az következik, hogy nem tudnak időben reagálni. Nem tudjuk, hogy ebben az esetben is ez történt-e, de fontos, hogy erre mindenki odafigyeljen. Az Autopilot mód nem helyettesíti a sofőrt, csak segít neki.