Az Audi és a Rimac közösen építi az R8 elektromos utódját

A Rimac-tól érkezhetnek az akkumulátorok és az elektromos motorok.

0
61

Az Audi R8-nak már nincs sok ideje hátra. Májusban Bram Schot, az Audi igazgatótanácsának elnöke például megkérdőjelezte, hogy szüksége lesz-e a jövőben az R8-nak belsőégésű motorra, illetve többször is szóba került, hogy bizonytalan az autó sorsa. A CAR magazin egyik új írása szerint egy elektromos utódot fog kapni az R8, ami 2023-ban vagy 2024-ben mutatkozhat be. Az Audi az RS e-tron nevet fogja kapni, és mindezt a Rimac-nak köszönhetik.

A CAR azt írja, hogy az Audi és a horvát elektromos autógyártó, a Rimac egyre közelebb kerül egymáshoz. A Rimac partnerei között megtaláljuk a Porschet is, és bizonyos források szerint a Bugattival és a Lamborghinivel is együtt dolgoznak, vagy dolgozni fognak a jövőben. Ezek amúgy mind VW Group márkák. A hírek szerint a Rimac négy elektromos motort és gyorstöltésre alkalmas akkumulátorokat fog szállítani az Audinak. Egyéb izgalmas részletekre is fény derült. Az elektromos R8 ára kb. 200 ezer eurónál fog kezdődni (kb. 65 millió forint), és összkerék meghajtásának köszönhetően 2,5 másodperc alatt tud majd felgyorsulni 100 km/h-ra.

De ez még nem minden, a magazin szerint az Audi a legújabb szilárdtest akkumulátor technológiát fogja tudni alkalmazni, ami jóval meg fogja majd növelni az autó hatótávolságát. Mivel a Rimac a Porschével is partnerkapcsolatban áll, elképzelhető, hogy a Taycan J1 platformjának elemei is felhasználásra kerülnek majd a kialakítás során. Az autót vezeték nélkül lehet majd tölteni, és alumínium monocoque vázzal, 480 km-es hatótávolsággal és 700 kW-nyi (938 lóerő) teljesítménnyel fog rendelkezni.

Amennyiben az Audi komolyan veszi az elektromos járműveket, akkor ezt egy komoly és életképes elektromos sportautó nagyon jól demonstrálná. Persze sok minden történhet még 2023-ig, ami megváltoztathatja, vagy vissza is vonultathatja a projektet, de ahogyan az Audi kutatási és fejlesztési igazgatója, Hans-Joachim Rothenpieler is elmondta a CAR-nak, a márka ikonikus modelljeinek „elektromossá kell válnia”.