Amikor valaki megkapja a villamszámlát, akkor mire összepontosít legelőször? Természetesen mindenki a végösszeget nézi, hogy mennyit kell a hónap végén fizetnie. De aki szereti azt is nézni, hogy mennyi volt a fogyasztása, az egy fontos értéket láthat a szelvényen, méghozzá kWh-ban megadva. De mit is jelent ez pontosan? Az elektromos autóknál miért találkozhatunk a kWh értékek mellett kW számokkal is? Ezt fogjuk elmagyarázni most.

Először is, mi az, hogy kilowattóra?

A kilowattóra egy mértékegység, ami megmutatja, hogy mennyi energiát használunk. Ez nem egyenlő azzal, hogy hány kilowattot fogyasztunk óránként, ez egy szimpla mértékegység arra vonatkozólag, hogy mennyi energiát használnánk, ha egy 1000 wattos eszközt egy órán át működtetnénk.

Vagyis, ha valaki egy 100 wattos izzót használ, akkor 10 órába telik, hogy 1 kWh-t pörögjön a számláló.

Vagy; egy 2000 wattos készüléknek ehhez elég lenne mindössze egy óra.

Ha pedig egy 50 wattos kütyüt veszünk igénybe, akkor 20 óra alatt érjük el az 1 kWh-s fogyasztást.

Mi fogyaszt 1 kilowattot óránként?

Tekintsünk el egy kicsit az e-autóktól, hogy kapjunk egy körülbelüli képet arra vonatkozólag, vajon mit is jelent az 1 kWh, mi eszik ennyit óránként.

  • a mosogatógép használata fél órán keresztül
  • egy laptop egész napos használata áramforráshoz csatlakoztatva
  • egy átlagos router 5 napi használata
  • három órányi filmezés plazma tévén
  • nagyjából egy 45-60 perces vasalás (a vasaló teljesítményétől függően)
  • sütés egy 2000 wattos sütőben nagyjából fél órán át

 

Nem semmi, ugye? És majd ehhez képest fogunk igazán megdöbbeni, hogy egy autó töltéséhez mennyi energiát fogyasztunk, vagy a fenti tevékenységeket egy teljes töltésből mennyi ideig lehetne végezni.

Mi a különbség a kWh és a kW között?

A kW a kilowatt rövidítése, a feszültség és az áramerősség szorzata (V x A), ez az, ami egy elektromos eszköz működéséhez az adott pillanatban szükséges. A kW-ot az elektromos autók világában leginkább a töltők teljesítményénél láthatjuk, például 43 kW AC, vagy 50 kW CHAdeMO.

1 kilowatt egyenlő 1000 wattal, sőt, megközelítőleg 1,34 lóerő felel meg ennek. Ezért mondják, hogy egy 50 kW-os töltő egészen pontosan 50 000 wattal egyenlő, egy 110 kW teljesítményű gépkocsi pedig 147 lóerős.

A kilowattóra (kWh) az energia mérésére szolgál, az e-autóknál általában az akkumulátor kapacitásánál találkozhatunk ezzel (például 64 kWh-s KIA Niro EV, vagy 40 kWh-s Nissan Leaf).

Másszóval egy 1000 wattos furónak 1000 wattnyi áram szükséges a működéséhez, ezáltal 1 kWh-t fogyaszt egy óra alatt. Ha egy tévét, házimozit áramforráshoz csatlakoztatunk, akkor is, habár rendkívül kis mértékben, fogyasztó eszköznek számít, mert folyamatosan áram alatt van.

A kWh nem csak a telepek kapacitásánál fontos, ha elektromos autót veszünk, hanem bizony a fogyasztást is ezzel mérjük, így pedig akár könnyedén kiszámolható a pillanatnyi hatótáv is. Például ha a KIA Niro EV 64 kWh-s akkumulátorral szerelt változtával rendelkezünk, a 100 km-re vetített fogyasztásunk pedig 20 kWh, akkor nagyjából 3-szor tudjuk elosztani a 64-et 20-szal, így kicsivel több, mint 300 km-t tudunk megtenni az adott sebesség és útviszonyok között.

Egy mai átlagos elektromos autó 40-64 kWh-s akkucsomagot kap, ezzel 250-450 km-t tud megtenni egy feltöltéssel, ami természetesen függ attól, hogy mennyivel megyünk éppen, illetve hogy milyen tájon közlekedünk (hegyek között, sík terepen, murván, aszfalton stb.).

Mennyit fogyaszt akkor egy elektromos autó 100 km-en?

Könnyedén kiszámolható, hogy 100 km nagyjából hány forintba kerül egy elektromos autóval.

Mivel manapság 100 kWh országos szinten 3700 forint körül mozog, így azt is könnyedén megtudhatjuk, hogy mennyibe kerül otthon feltölteni egy elektromos autót. Egy 40 kWh-s Nissan Leaf például közel 1500 forintot veszi ki a pénztárcánkból egy teljes etetés során, de ebből 250 km-t tudunk nagyjából megtenni, ergo 100 km úgy 1,6 liternyi benzinnek (380 Ft-os literenkénti árral számolva) felel meg. 

A következő táblázat segítségével pillanatok alatt áttekinthetjük, hogy miként néz ki a tankolás, fogyasztás, hatótáv egy hagyományos (dízel, benzin) autónál, és hogy egy elektromos gépjárműnél:

 Elektromos autóHagyományos autó
üzemanyag mennyiségeliterkWh
tankolásliter / perckW
fogyasztásliter / 100 kmkWh / 100 km
motor teljesítményekW / LEkW
visszatöltés mértéke kW