Páran még emlékezhetnek az Aptera Motorsra, amelyik még az elektromos forradalom hajnalán egy 160 km-es hatótávolságú, viszonylag kisméretű akkumulátorral rendelkező háromkerekű autót tervezett meg, csak sajnos 2011-ben a vállalat csődbe ment. Viszont most azt a jó hírt közölhetjük, hogy az Aptera visszatért, és most egy tízszer akkora hatótávolságú elektromos autóval jelentkeztek be.

Igen, nem írtunk véletlenül egyel több nullát, 1600 km (ezer mérföld) lesz az a távolság, amit az autó egy töltéssel meg fog tudni tenni. Mindehhez hozzájárul a kocsi vízcsepphez hasonló alakja és alacsony súlya, amelyek aerodinamikai szempontból nagy hatékonyságot eredményeznek.

Természetesen az új akkucsomag nagyobb lesz. Az Aptera több lehetőséget is felajánl majd, az opciók 40 kWh-s és 100 kWh-s között fognak mozogni. A 60 kWh-s modell mindössze 800 kg-ot fog nyomni, ami még a benzines autók körében is könnyűnek számítana.

Az újjáéledt vállalatnak 2 és fél millió dollárt kell előkerítenie ahhoz, hogy még idén három prototípust le tudjon gyártani, amelyeket jövőre mutatnának be. Amellett, hogy partnereket és befektetőket keresnek, egy crowdfunding kampány is elindult, amelynek keretében leendő vásárlók le is foglalhatják az egyelőre még csak elméleti szakaszban járó autókat.

Az új Aptera motorjai a kerekekben lesznek, az még nem tiszta, hogy csak az elsőkben, vagy mind a háromban helyet kap-e egy 50 kW-os (67 lóerős) motor, ami egy Kelet-európai beszállítótól fog érkezni.

Az alacsony súlyt a 3D nyomtatott speciális fém és műanyag alkatrészek fogják biztosítani, és az autó mindenekelőtt hivatalos törésteszteken is át fog menni, hogy garantálják, a könnyűsúlyú alapanyagok képesek ugyanolyan védelmet biztosítani, mint amilyet a többi sorozatgyártott autó is.

A nagy kérdés azonban az, hogy ezúttal sikerülni fog-e eljutni a gyártásig? Az biztos, hogy az autó nem fog minden közlekedési szükségletre választ adni, de az Aptera elsőszámú célja az, hogy megmutassák, mennyire hatékony is tud lenni egy elektromos autó.

Előző cikk260 km/h-val száguld ez a Tesla Model 3 – video
Következő cikkKaliforniában már élőben is bemutatkozott a Lotus Evija – videók