A 2020 Honda e végső és gyártási verziója az idei frankfurti autókiállításon mutatkozott be, és az egyik legérdekesebb kiállított kocsinak bizonyult. A retro és modern vonalakat kombináló új külső és belső design stílust alkalmazó autó kétség kívül egy prémium elektromos járgány lett, amely közelebb áll a BMW i3-hoz, mint a Volkswagen e-up!-hoz. Az biztos, hogy a Honda e a jelenleg a piacon elérhető egyik legcsinosabb kisméretű, négyajtós autó lett.

Mindemellett a Honda komoly technológiát is kapott. Például oldalsó kamerarendszerrel rendelkezik, belül pedig nem kevesebb, mint 5 kijelzőt kapott (két oldalsó képernyő, amelyek a visszapillantó tükröket helyettesítik, egy 8,8 colos, a sofőr előtt elhelyezkedő kijelző, és egy még nagyobb, 12,3 colos LCD érintőképernyős kijelző az infotainment rendszerhez). Mindemellett pedig a központi kamerarendszer is az autó része, amelyik egy hátrafelé irányított kamera képét mutatja.

Na és akkor nézzük az árakat. A Honda e nem is lett olyan drága, mint amire az előzetes információk alapján gondolni lehetett volna. Németországban és az Egyesült Királyságban is az alapverzió kb. 11 millió forintnyi euróba és fontba kerül, az extra változat pedig egy milliónyival többe. Mindkét országban igénybe lehet venni kb. 1,5 millió forintnyi kedvezményt.

Az extra verzió 113 kW-os elektromos motort kap a 100 kW-os alaphoz képest. Azonban sejthető, hogy itt ugyanarról a motorról van szó, csak a kisebbre szoftver általi korlátozás van téve.

A Honda e specifikációi:

  • 220 km hatótávolság egy nem közölt tesztciklus szerint
  • 35,5 kWh akkumulátor (folyadékhűtéses), Panasonic cellákkal
  • 0-100 km/h-ra kb. 8 másodperc alatt gyorsul fel
  • hátsókerék meghajtás
  • motor (alap verzió): 100 kW és 315 Nm nyomaték
  • motor (extra verzió): 113 kW és 315 Nm nyomaték
  • gyorstöltéssel (CCS Combo 2) 30 perc alatt lehet 80%-ra elérni

 

A Honda e egy teljesen új elektromos platformon alapult, amelyből arra lehet következtetni, hogy a közeljövőben további modellek is fognak érkezni. Eddig a Honda e több mint 40 ezer „érdeklődést” rögzített az autó kapcsán, és már megkezdte a rendelések fogadását is Európában, ahova majd 2020 nyarán érkezik meg.

Előző cikkMegérkezett az első Skoda plug-in hibrid
Következő cikkA Taiga Motors új elektromos jet ski-vel állt elő