Amikor a Tesla először dobta piacra a Model S-t 2012-ben, sokaknak furcsa volt, hogy az internet-szolgáltatás a kocsi része volt, és nem kellett érte külön fizetni, arról pedig nem szóltak a hírek, hogy ez változni fog-e valaha.

2014-ben a Tesla azt tette közzé, hogy még négy évig lesz ingyenes az internetkapcsolat, de a határidő lejárta után sem változott semmi e téren. Idén nyáron viszont az autógyártó különféle szintű lehetőségeket kezdett el bevezetni:

  • Standard verzió: alapvető térképek és navigáció, zene és média Bluetotooth-on keresztül, szoftverfrissítések wi-fi-n keresztül.
  • Prémium verzió: a standard verzióhoz még érkezik műholdas térkép, élő forgalom vizualizációval, zene és média streaming, internetböngésző, online frissítések.

 

A Tesla az alapverziós Model 3 kivételével jelenleg még legtöbb modellje számára a prémium verzióban elérhető funkciókat kínálja. Azonban egyelőre még nem tették közzé azt az ajánlatot, amivel azok a tulajok, akik nem rendelkeznek a prémium funkciókkal, fel tudná fejleszteni a szolgáltatást.

Elon Musk nemrég azt nyilatkozta, hogy nemsokára elérhető lesz a frissítés, és kb. évi 100 dollárba fog kerülni (kb. 30,500 forint). A változás előtt egyes tulajdonosoknak már feltűnt, hogy a Tesla betett egy adatforgalom-számlálót is a szoftverbe. Az látszik, hogy egy 50 gigás sapka is feltüntetésre került, de egyelőre nem tiszta, hogy ez mit is takar. És nem is csak azoknál jelent meg, akiknek nincs meg a „prémium” csomag. A fenti kép egy Tesla Model 3 Long Range-ben készült, aminek elvileg teljes élettartama alatt rendelkeznie kell a prémium kategóriában felsorolt szolgáltatásokkal.

Minden bizonnyal ez tisztázásra kerül, amikor a Tesla nemsokára előáll az új V10 szoftver széleskörű közzétételével.

Előző cikkAutós üldözés közben merült le a Tesla rendőrautó, de emberi hiba volt az oka
Következő cikkJelentős összegű támogatást ad az állam elektromos autók vásárlására