Korábban már megírtuk, hogy a Volkswagen Group nem beszél mellé, amikor az elektrifikációs terveikről van szó, és mindennek keretében felállították az első akkucella fejlesztő. és tesztjelleggel gyártóüzemüket Salzgitterben, Németországban. A százmillió eurós projekt 100 új munkahelyet teremt.

Az üzem hivatalos megnyitóján a Volkswagen Group több felsővezetője is részletesen nyilatkozott a tesztprojektről és a jövőbeni tervekről. A legfontosabb információkat az alábbi összefoglalóban közöljük:

  • 300 szakértő vesz részt a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésében, tesztelésében, és a gyártási technológiák kialakításában
  • a kezdeti százmillió eurós befektetés után egy újabb, 900 millió eurós következik, amely a svéd akkugyártó Northvolt-al való együttműködés része
  • 2020-ban egy gyár felépítését tervezik Salzgitterben, amely 16 GWh gyártására lenen képes
  • a gyár 2023 végén/2024 elején kezdheti meg a gyártást
  • a Northvolt-al való közös vállalkozás 700 új munkahelyet teremt

 

Thomas Schmall igazgatótanácsi tag a következőképpen nyilatkozott:

„Teljesítményelektronikát, akkumulátorrendszereket, elektromos motorokat és töltőrendszereket már fejlesztünk és gyártunk, most pedig az akkumulátorgyártás és –újrahasznosítás terén építünk fel szakértelmet magunknak. Az akkumulátorcella üzletág integrálásával a Volkswagen Group alkatrészekért felelős részlege az e-mobilitás alkatrészeinek egyik vezető beszállítója lesz.”

Frank Blome, a salzgitteri központ vezetője is lelkesen beszélt az új projektről:

„A tesztprojekt mai indítása egy fontos lépésnek számít a salzgitteri gigagyár megépítéséhez vezető úton. Rövid idő alatt nagymértékben tudjuk növelni a gyártási folyamatokat érintő hozzáértésünket. Ez fontos ahhoz, hogy alakítani tudjuk a jövőben életbe lépő fejlesztéseket, és így a teljesítményt, a költségeket, és a minőséget is a kezünkben tudjuk tartani. A most megszerzett tapasztalatot a lítium-ion akkumulátorok teljes értéklánca során kamatoztatni tudjuk, a nyersanyagoktól az újrahasznosításig.”

Előző cikkÚj kihívót kap a Land Rover Defender és Bollinger B1 – Plug-in Hybrid hajtású Jeep Wrangler érkezik 2020-ban
Következő cikkA Fiat V2G tesztprojektet indít Olaszországban