Az új kezdeményezésről még júniusban olvashattunk először, mely során a két vállalat abban állapodott meg, hogy közösen fejlesztenek ki egy platformot tisztán elektromos járművek számára, majd egy olyan villanyautót is létrehoznak, amely a Subaru összkerék- meghajtását és a Toyota elektrifikációs technológiáját fogja alkalmazni. Mindkét vállalat egyetért abban, hogy az együttműködés hatására jobb autókat fognak tudni építeni, mint korábban valaha.

Hogy még szorosabbra kössék a kettejük között fennálló partnerkapcsolatot, a Toyota megnöveli a Subaru-ban fennálló részesedését, a Subaru pedig Toyota részvényeket fog vásárolni. Ezek szerint a Toyota 20%-ra növeli a részesedést, a Subaru pedig ennek megfelelő mennyiségű részvényt fog vásárolni a Toyotában.

A Toyota elnöke Akio Toyoda nagy reményeket fűz az együttműködéshez: „Az az átalakulás, amit manapság tapasztalunk az autóiparban, egy évszázadban csak egyszer fordul elő. Még ha az új technológiák meg is változtatják azt, ahogyan az autókra most gondolunk, a vezetési élmény továbbra is fontos részét fogja képezni az autózásnak, és ezt segítenünk kell megőrizni. Mindkét vállalat szakértő a vezetési élmény területén, és most az a célunk, hogy az új korszakban is a lehető legjobb autókat hozzuk létre azzal, hogy megosztjuk egymással szakértelmünket, és szorosabbra kötjük az együttműködésünket.”

Tomomi Nakamura, a Subaru elnöke is hasonlóan optimista: „A vállalatunk és a Toyota között már 14 éve szövetség áll fenn. Ezalatt az idő alatt különféle területeken működtünk együtt, ilyen például a fejlesztés, a gyártás, vagy az értékesítés, és a személyzetünket is megosztottuk egymással. Azzal, hogy egy lépéssel tovább visszük kapcsolatunkat és közösen fejlesztjük tovább technológiáinkat, felkészültebben állhatunk az új korszak által felállított kihívásokra.”