A Tesla korábban a Model S és a Model X kapcsán is meggyőző eredményeket ért el az amerikai és európai töréstesztek során, valamint a Model 3 minden kategóriában a tökéletes, ötcsillagos besorolást kapta az amerikai útbiztonsági hivataltól.

Most az európai hatóságokon a sor, és az Euro NCAP teszteken is kitűnő eredményt ért el az autó. A teszteket végző Thatcham Research-öt lenyűgözte a Tesla aktív biztonsági rendszere.

Matthew Avery, a Thatcham Research igazgatója így nyilatkozott a Model 3 ütközést elkerülő rendszeréről:

„A Tesla Model 3 a valaha kiadott egyik legmagasabb pontszámot érte el. Az az önálló vészfékezéssel ellátott ütközést elkerülő rendszere első osztályú.”

A vizsgálat kitért az Autopilot mód biztonsági funkcióira is, mint például a sávváltás-elkerülés, vagy a vakfolt-ütközés jelzés, további biztonsági programokat pedig majd jövőre néznek meg.

A Tesla Model 3 a 100-ból 94 pontot szerzett a biztonságot segítő rendszerek területén, az átfogó biztonsági kialakítást érintően 96%-ot, a gyermek-utas védelem kategóriában pedig 86%-ot kapott.

Avery szerint a Model 3 törésteszten elért kiváló eredményei nagyban az elektromos járműkialakításnak voltak köszönhetők.  Például a padlón elhelyezett nagyméretű akkumulátor lejjebb viszi az autó súlypontját, ami nagyban növeli annak szerkezeti szilárdságát, valamint az elöl elhelyezett motor hiánya nagyobb gyűrődési zónát eredményez. Ezek olyan tényezők, amiket ritkán hoznak fel, amikor az elektromos autók előnyeiről van szó.

A tesztről egy video is megtekinthető:

 

Előző cikkVideón a Tesla Autopilot bravúros mentései
Következő cikkA BMW és a Daimler karöltve dobnák piacra legújabb fejlesztéseiket