Norvégia imádja az elektromos autókat. Nem kifejezetten a mennyiség értelmében, ami viszonylag alacsony, hanem a piaci részesedés, ami igazán kiemelkedő. Emellett Norvégiának eddig nem volt komoly autómárkája, de lehet, hogy most mindez megváltozik, ha a Fresco Motorsnak sikerül valósággá váltani az ötletét, hogy saját elektromos szedánt gyártson. Ez lenne a Fresco Reverie.

Az autómárka Jacque Fresco amerikai tudományfilozófusról kapta a nevét, és ez sokat elárul a vállalat filozófiájáról, mivel Fresco egyik életcélja az volt, hogy olyan fenntartható városokat hozzon létre, amelyben minden forrást emberi tulajdonnak nyilvánítanak, amelyek ezáltal mindenki számára elérhetővé válhatnának.

Visszatérve az autókra, a Fresco már fogad előrendeléseket is, a kiszállítások a tervek szerint 2021-ben indulnak meg. Prototípus egyelőre még nincs, a kiadott képek mind számítógépes animációval készültek. Espen Kvalvik, a Fresco Motors vezérigazgatója nem tartja mindezt elhamarkodottnak, szerinte nagyon jól állnak a dolgok, és azt szeretnénk, ha minél hamarabb elterjedne a Reverie híre.

Arról lehet hallani, hogy az elektromos szedán 4,81 méter hosszú, 2,23 m széles és 1,40 méter magas, tengelytávolsága pedig 2,75 méter lesz.  300 km/h-s végsebességet fog kapni, és 2 másodperc alatt fog felgyorsulni 100 km/h-ra. A Fresco Motors a hatótávolságról nem osztott meg konkrétumot, mindössze annyit, hogy jó nagy lesz.

A tervek szerint az autóban moduláris akkumulátor lesz, aminek köszönhetően hiba esetén nem az egész 500 kg-s akkumulátort kell kicserélni. Kvalvik szerint az Reverie aksija nagyjából úgy fok működni, mint egy fiókos szekrény.

Azzal ellentétben, amit először gondolnánk, egy elektromos autógyártónak nem olyan könnyű egy olyan piacon, amelyik odavan a villanyautókért. A Fresconak olyan versenytársakkal kell szembenéznie, mint például a Tesla, vagy a Nissan. A kérdés, hogy a Norvégok szeretnének-e majd Norvég terméket vásárolni. A Fresco kutatása szerint a válasz igen, mindössze az autók tekintetében erre eddig nem volt lehetőségük. Eddig amúgy már több mint hetvenen foglaltak a Reverie-ből.

Az árról egyelőre az igazgató nem mondott el semmit, de annyit lehet tudni, hogy a Nissan Leaf, a VW e-Golf, a BMW i3, a Tesla Model S és X, valamint a Kia Soul Electric számítanak majd a fő versenytársaknak, mivel ezek a legnépszerűbb elektromos autók Norvégiában.

Előző cikkVideón a Honda e prototípusának hatalmas kijelzője
Következő cikkTöbb mint 264 ezer plug-in és elektromos autót adtak el júniusban