Villámtöltőkkel veszi be az országot a MOL

0

A MOL az elektromobilitás illetve innováció melletti elkötelezettsége jegyében 2012 óta bővíti folyamatos jelleggel villámtöltő hálózatát, 2019-ben átadta a vállalat az első ultragyors töltőállomását is. A terjeszkedés nem állt meg, gyakran jelennek meg új állomások a MOL térképén.

Szerkesztőségünkhöz jutott a cikk  végén látható térkép, amely megjeleníti a MOL üzemeltetésében lévő immáron 40 töltőállomást a MOL Plugee oldalán szereplő 34 töltőponttal szemben.

A térképen szereplő valamennyi pont olyan töltőállomást jelöl, melyek a MOL gondolkodásának köszönhetően a klasszikus közepes teljesítményű váltóáramú (AC) töltésen felül egyenáramú villámtöltést is lehetővé tesznek a CCS és CHAdeMO szabványon keresztül egyaránt.

Az töltők elhelyezkedése alapján örvendetes, hogy valóban megvalósíthatónak tűnik a MOL és stratégiai partnereinek a NEXT-E konzorcium keretében tett vállalása, miszerint cél az ország átjárhatóságának villanyautókkal való támogatása töltőpontok telepítése révén. Budapesttől kiindulva a MOL autópályamenti villámtöltő-állomásai lehetővé teszik Szeged irányában a román és szerb határátkelést,  Nagykanizsa irányában a szlovén és határátkelést, Győr irányában Ausztria megközelítését, Esztergom és Balassagyarmat felé pedig Szlovákia elérését.

A töltőtelepítéseknél egyértelműen látszik, hogy tudatos tervezés húzódott meg az lokációk kiválasztása mögött, hiszen főleg a nyári időszakban az M1-M7-M5 autópályák a legforgalmasabbak. Bízunk abban, hogy idővel az M3 és M6 autópályák mentén is telepít töltőket a MOL.

Előző cikkOkostelefon alapú e-töltés alkalmazások bemutatása
Következő cikkTöbb tucatnyi villámtöltőt telepítenek EU-s támogatásból
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.