A legjobb megoldás a társasházi és céges töltéshez

A legtöbb konfliktus és probléma kétség nélkül az elektromos autók töltéséből fakad. Az E.ON héten bejelentett új megoldása megkönnyíti a társasházban lakók, illetve vállalati telephelyen dolgozók mindennapjait.

0

A villanyautók egyre nagyobb mértékű elterjedésével értelemszerűen megnőttek a töltők iránti igények, melyeket a legtöbb piaci szereplő valamilyen módon igyekszik kielégíteni. Mindenkinek koherens a véleménye azonban abban, hogy alapvetően mindenkinek otthon kellene töltenie az elektromos autóját, csupán a hosszabb távok megtételéhez vegyen igénybe gyorstöltőt az egyén.

Az otthoni töltés gondolata szép és teljesíthető azon háztartásoknál, melyeknél adott a családi ház, kültéri hálózati aljzat, esetleg napelemek. A többség  viszont nem ilyen körülmények között él. Láthattunk már olyan példákat, melyekben emeleti társasházi lakások erkélyeiről hosszabbítón lógtak az autótöltők. Ezek a megoldások azonban balesetveszélyesek és egyáltalán nem javasoltak. Előfordult olyan is, hogy valaki beruházott egy saját töltőállomásra, majd konfliktusba keveredett a töltőállomását használó szomszédaival. Ugyanez a helyzet cégek és irodák esetében is.

Az E.ON a héten bejelentette innovatív megoldását, amely kész megoldani a felvázolt problémát. A megoldásuk szerint váltóáramú falitöltőt szerelnek a társasházak és vállalkozások mélygarázsaiba, illetve kültéri parkolóiba. A falitöltőket csak és kizárólag RFID alapú kártyával lehet elindítani és leállítani. 

Az eddigi megoldások szerint nem igazán lehetett megkülönböztetni, hogy ki és mennyit töltött egy töltőberendezésről. Az volt a bevetett szokás, hogy jobb esetben csak az elektromos autók tulajdonosainak, rosszabb esetben pedig az összes lakónak a közösköltségébe építették be a töltő telepítésének és üzemeltetésének költségét a társasházak. Az E.ON megoldásában azonban a töltésért azok fizetnek, akik használják és annyit fizetnek, amennyit használják.

Minden villanyautós lakástulajdonos, illetve dolgozó saját kártyát kap, így hiába használják többen ugyanazt a falitöltőt, a töltés költségének az elszámolása a kártyákhoz kötötten, külön történik.

Ahhoz, hogy az E.ON telepítsen töltőállomást társasházunknál vagy vállalkozásunknál, a nemrég létrehozott eon.hu/etolto weboldalra szükséges elnavigálnunk. Az oldalon néhány adatot szükséges megadni, amit követően a szakemberek személyre szabott díjmentes ajánlatot készítenek. Az ajánlat elfogadása után kuclsrakészen adják át a lakóközösség számára a töltőállomás(oka)t.

A társasházakba telepítésre kerülő legtöbb töltőberendezés a magas minőséget képviselő, 1937 óta működő holland Alfen gyártótól származik. Ezek a töltőberendezések képesek váltóáramon keresztül akár 22 kW teljesítménynel tölteni, igény szerint megtalálható rajtuk egy vagy két csatlakozó, továbbá internetes kapcsolatuk révén lehetséges az RFID kártya szerinti azonosítás. A berendezések természetesen vízállóak is, igény szerint IP54 vagy IP55 szabvány szerint.

A biztonságosabb és igazságosabb töltés érdekében a társasházakban élő villanyautósoknak mindenképp érdemes legalább az ajánlatkérésig eljutniuk, hiszen az E.ON-hoz hasonló szakértelemmel nem sokan rendelkeznek az országban. Az ajánlatkérés és további információ elérhető az eon.hu/etolto weboldalon.

A töltőállomások működéséről készült videó pedig itt tekinthető meg:

Előző cikkHasznos hazai töltésiformáció applikáció
Következő cikkKPMG: Magyarország a 25. helyen szerepel az önvezető autózás terén
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.