Norvégia ismét felülmúlta saját magát

Régóta jól látszik, hogy a közlekedésben megtestesülő paradigmaváltás éllovasa Norvégia lesz az egyre nagyobb arányban eladott tisztán elektromos meghajtású járművekkel. Az északiaknak sikerült ismét bizonyítaniuk.

0

A villanyautózásban jártasaknak a kibocsátásmentes közlekedésről a legtöbbször Norvégia jut eszébe, hiszen arányaiban ott adják el a legtöbb elektromos autót annak ellenére, hogy pont olajból és gázból gazdagodott meg az ország.

A tisztán elektromos autók aránya az eladott járművekhez képest évről évre egyre nagyobb mértékben nőtt eddig is. A The Guardian azonban olyan értékekről számolt be a héten a 2020-as norvég eladások vonatkozásában, melyek egészen elképesztőek.

Az északi országban sikerült elérni a világon először azt, hogy az eladott tisztán elektromos meghajtású akkumulátoros (BEV) autók felülkerekedtek bármilyen más technológián. A 2020-ban eladott 141 412 új autó 54,3%-a (76 789) volt teljesen elektromos, ami 11,9%-os javulást jelent a 2019-es 42,4%-os részarányhoz képest.

Még szembetűnőbb, hogy az 54,3%-os piaci részesedésen felüli közel 29%-os részesedéssel bírnak a hibrid és plug-in hibrid járművek, így a hagyományos benzinesek és dízelek csupán 17%-ot képeztek a 2020-as eladásból. Tíz eladott járműből tehát csupán 1 vagy 2 volt hagyományos, a többi mind elektromos, vagy legalább hibrid.

A legnagyobb esést Norvégiában a diesel üzemű járművek szenvedték a közzétett statisztika szerint. A 2011-es csúcson a piacon ugyanis 75,7%-os aránnyal rendelkezett a technológia, ami 2020-ra egészen 8,6%-ra mérséklődött.

Az értékesített mennyiség tekintetében abszolút értékben mellesleg továbbra is Kína dominál a több mint egymillió eladott elektromos autóval. A hatalmas számot érdemes óvatosan kezelni, hiszen 10 000 főre vetítve már-már átlagosnak számít a 7 darabos értékkel. Tízezer főre vetítve Norvégia a legzöldebb ország, mivel így átlagosan 148 elektromos autót értékesít. Második a sorban a szomszédos Svédország a tízezer főre vetített 41 e-autóval, dobogós harmadik pedig Hollandia 40 villanyautóval. Megállapítható tehát, hogy 10 000 főre vetítve Norvégia 261%-kal több elektromos autót ad el, mint bármelyik másik ország.

Fontos megjegyezni, hogy az elektromos autók arányának növekedése nem csupán évről évre hanem hónapról hónapra is egyre jobban gyorsul Norvégiában. Decemberben olyan sokan vásároltak tisztán elektromos villanyautót az északi országban, hogy az éves átlagos 54,3%-os részaránnyal szemben 66,7%-os arányt képeztek a városban kibocsátásmentes közlekedést biztosító járművek.

A bemutatott eredményeken túlmenően jó eséllyel a norvégok válhatnak az első olyan nemzetté, amelyik már 2025-ben teljes mértékben beszünteti a benzin és diesel üzemű járművek forgalmazását. Az eddigi eredmények fényében minden esélyük meg is van rá.

Előző cikk15%-os kedvezménnyel tölthetők a Nissan elektromos autók a MOL Plugee e-töltőkön
Következő cikkMost éri meg igazán elektromos Nissant tölteni
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.