Miért olyan fontos az akkumulátorok feszültsége?

Az elmúlt héten a Hyundai Ioniq 5 megjelenésétől volt hangos a sajtó. Kevés szó esett azonban a jármű legnagyobb előnyéről, ezért bemutatjuk hogy mi is az.

0

Elektromos autó vásárlásakor a vételáron felül alapvetően két tulajdonság szokta a legjobban érdekelni a vásárlókat: a hatótávolság és a töltési sebesség. A hatótávolság az autó akkumulátorcsomagjának kapacitásától függ, amit a gyártó kWh mértékegységben meg is ad. A töltési sebességhez irányadó a kW-ban megadott névleges töltési teljesítmény, ám ez részletesebb magyarázatra szorul.

Ahogy azt fizika órán mindannyian megtanultuk elektromosság témakörében, a teljesítmény (P) két értéknek a szorzata: a feszültségnek (U) és az áramerősségnek (I). Feszültsége és áramerőssége a villanyautók mellett a töltőberendezéseknek is van.

Az előző bekezdésben bemutatott egyszerű logika alapján érthető igazán meg az alábbi analógia. Egy 39 kWh-ás elektromos Hyundai Konának például hiába 50 kW a névleges töltési teljesítménye a műszaki adatlap szerint (azaz 1 óra alatt 50 kWh-nyi energiamennyiség felvételére képes), ha az akkumulátor feszültsége csupán 327V. Töltéskor tehát hiába magasabb feszültségű a töltőberendezés, 327V-nál magasabb feszültséget az autó nem tud kezelni. Az 50 kW-os teljesítmény tehát hozzávetőlegesen 150A áramerősségű töltőberendezéssel lenne elérhető a Kona esetében, ami ritka mint a fehér holló (400V 125A az átlagos, ilyen töltőn max 40 kW-tal tölthető a Kona).

A legtöbb töltőnél a gyorsabb töltés többnyire a magasabb feszültség és alacsonyabb áramerősség szorzatával valósul meg, ami a kisebb Kona esetében irreleváns. A Konát hoztuk példának a 327V-os feszültséggel, de összehasonlításképp egy átlagos Tesla Model 3 is 350V feszültség körüli.

Az átlagos 400V körüli akkumulátorfeszültséget merőben túllépve a Porsche Taycan volt az első olyan sorozatban gyártott elektromos autó, ami 800V-os energiatárolót kapott. A magas feszültség révén vált lehetővé a hihetetlenül magas, 270 kW teljesítményű egyenáramú villámtöltés.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Taycan kiemelkedő tölthetőségét a közeljövőben semmilyen rivális nem tudja felülmúlni, pláne nem az alsóbb szegmensekből. Aztán jöttek a dél-koreaiak a Hyundai Ioniq 5-tel.

A Hyundai az új zászlós villanyautóját a Porschéhoz hasonlóan 800V-os akkucsomaggal szerelte fel, ami innovatív akkumulátortechnológiának köszönhetően 350 kW-os töltőoszlopon 5 perc alatt 100 kilométer megtételére elegendő energiamennyiséget, míg 18 perc alatt 10%-ról 80%-os töltöttséghez szükséges energiamennyiséget képes felvenni a 77,4 kWh-ás akkumulátor. 

A legnagyobb erénye a Hyundainak a Porschéval szemben mégsem a technológiai előnyben rejlik, hanem abban, hogy képes volt szignifikánsan mérsékeltebb árkategóriába eső járműbe rentábilisen beszerelni. Amíg a Taycan 37 millió forintos alapárról indul, eddigi információk alapján könnyen elképzelhető, hogy az Ioniq 5 15 millió forint alatti indulóárról startol rövidesen.

A dél-koreaiaknak sikerült tehát ismételten bizonyítaniuk, hogy érdemes őket nagyon komolyan venni. A modern megjelenés, rendkívül hatékony hajtáslánc és fejlett szórakoztató berendezéseken felül képesek ugyanis olyan akkumulátort beszerelni és olyan töltési teljesítményt kínálni, amit az Ioniq 5 árkategóriájában semmelyik versenytárs sem tud.

Előző cikkTrükközés gyanúja merült fel a Volkswagen CO2 értékeinél
Következő cikkA Volkswagen lehet az elektrifikáció legnagyobb nyertese