Megnyitja töltőhálózatát a Tesla

Többen találkozhattunk már Tesla Supercharger töltőpontokkal, ahol eddig kivétel nélkül csak Teslák tölthettek. Úgy tűnik, hogy a közeljövőben megváltozik ez.

0

A kizárólag elektromos autókat gyártó amerikai Tesla legnagyobb versenyelőnyét sokan az önvezető és egyéb innovatív funkciókban, valamint a hajtáslánc előállításában szerzett sokéves tapasztalatában látják. Keveset esik szó azonban a Tesla Supercharger villámtöltő-hálózatról, amely abszolút fölényt biztosít a Tesla számára bármely más autógyártóhoz képest.

A Supercharger hálózat legelőször 2017-ben mutatkozott a nagyközönség előtt. Akkoriban az volt az elgondolás, hogy a Tesla a saját autói még vonzóbbá tétele érdekében létrehoz és üzemeltet egy olyan villámtöltő-hálózatot, amely biztosítja a hosszabb távolságok kényelmes áthidalását. A Tesla azóta erőforrásokat nem spórolva folyamatosan fejlesztette a szolgáltatás színvonalát.

Mára világszerte – többek között Magyarországon is- 25 ezernél is több töltőpontot üzemeltet a Tesla saját erőből. Ezek a töltők ráadásul kivétel nélkül egyenárammal töltő villámtöltők, némelyik teljesítménye még a 250 kW-os töltési teljesítményt is meghaladja. A Teslát leszámítva pedig nincs egy olyan autógyártó sem, akik saját erőből akár hasonlót is megvalósítottak volna.

A Superchargerek nagy népszerűséget hoztak a Teslának. Meglepő módon mégis már 2017-től kezdve Elon Musk azt kommunikálta, hogy a víziója elérése érdekében sem a Tesla szabadalmait, sem pedig a töltőhálózatát nem akarja lehatárolni, szívesen megoszt bármit mindenkivel. Eddig viszont nem történt lépés a töltőhálózat más márkájú elektromos autók felé történő megnyitása kérdésében.

Supercharger töltőpontok Amerikában és Európában

Az elmúlt napokban azonban nagyot fordult a kocka, hiszen a Tesla hivatalosan bejelentette, hogy Norvégiában 2022 szeptemberétől más márkajelzésű e-autók is használhatják a töltőpontokat. A megnyitás mögötti motiváció biztosan nem azonosítható, elképzelhető egyrészt az is hogy Norvégiában teszt jelleggel kipróbálja a Tesla a töltők megnyitásából származó előnyök és hátrányok arányát, másrészt pedig a tény, miszerint Norvégiában csak akkor jár állami támogatás töltőpontok telepítésére, ha az bárki számára elérhető és ebből a dotációból nem akarnak kimaradni a kaliforniaiak.

A nyitás legelőször Norvégián belül a Vestland megyében telepítésre kerülő 5 oszloppal indul el jövő szeptemberben. Hogy lesz-e folytatása illetve milyen ütemben a további töltőoszlopok megnyitásának, az a jövő zenéje. Hallani olyat is, hogy a német közlekedési miniszter is tárgyal mára  Teslával a német töltőberendezésekről, így könnyen lehet ez egy nagyobb hullám kezdete.

Előző cikkSkoda Enyaq teszt – a hétköznapok csúcsa
Következő cikkHatalmasat nőtt az eladott elektromos autók száma
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.