Hatalmasat nőtt az eladott elektromos autók száma

Évről évre egyre nagyobb arányt képviselnek a tisztán elektromos autók az eladott személygépkocsik tekintetében. A JATO tanácsadócég legfrissebb jelentése bemutatja, hogy tavalyhoz képest idén májusra mekkora volt a növekedés.

0

A JATO tanácsadócég hónapról hónapra tesz közzé jelentéseket az európai autópiac legfőbb mérőszámai vonatkozásában. A cég nemzetközi jelenléte révén az Európai Unióhoz tartozó 26 tagállamban képes vizsgálni az értékesítési és forgalomba helyezési adatokat, beleértve Magyarországot is.

Összességében kijelenthető, hogy a tavaly begyűrűzött koronavírus következtében kialakult mélyponthoz viszonyítva idén májusban jelentős volt a növekedés eladások tekintetében. Amíg 2019. májusában Európaszerte 1,43 millió új személygépkocsit helyeztek forgalomba, addig 2020. májusában összesen 620 ezret (-57%), idén májusban pedig a tavalyihoz képest 73%-kal többet, 1,07 millió darabot.

Gyártók szempontjából az idén májusban eladott közel 1 millió személygépkocsiból a legnagyobb arányban a Volkswagen Csoport tudott autókat értékesíteni. Ez egyrészt nem meglepő, hiszen a korábbi években is a wolfsburgi óriás volt a legdominánsabb az európai piacon, mégis jelentősen nőtt a Volkswagen piaci részesedése, hiszen a 2019-es 24,8%-hoz képest idén májusban már 28,1%-os részesedéssel bírtak. A Volkswagent követi a PSA és FCA egyesülésével létrejövő Stellantis, majd a Renault-Nissan, a Hyundai-Kia és végül a BMW Csoport. Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a legnagyobb visszaesést a koronavírust jelentősen megszenvedő Renault-Nissan szenvedte el.

2021. májusában az EU-ban eladott autók alapján a gyártók piaci részesedése

A tanácsadócég munkatársai a Volkswagen jelentős növekedését egyértelműen két tényezővel igazolják: a kínálatban rendre növekedő elektromos meghajtású és SUV kivitelű modelleknek. Feltehetően valóban ez a két legnyomósabb érv, hiszen a tisztán elektromos meghajtású személygépkocsik értékesített száma tavaly májushoz képest 261%-kal 83.700 darabra nőtt, de a plug-in hibridek eladása is 299%-kal nőtt 87.700 darabra. Az emelt hasmagasságú SUV modellek pedig májusban a teljes piac közel 45%-át képezték.

Értékesített modellek tekintetében a tisztán elektromos meghajtású autók bődületes növekedése ellenére sem sikerült bármelyik villanyautónak bekerülni az összesített 10 legjobban fogyó modell közé, bár hónapról hónapra egyre kisebb a lemaradás. Idén májusban az értékesített összes autónak már több, mint 16%-a volt teljesen elektromos.

Összesített vonatkozásban nem meglepő módon egyébként a Volkswagen Golf fogyott a legjobban idén májusban a maga 23.106-os darabszámával, a 10. helyet pedig a Skoda Octavia szerezte meg 14.767 darabbal. Az Octaviatól nem szignifikáns lemaradással 8.762 értékesítési számmal a tisztán elektromos autók szegmensében a Tesla Model 3 volt a vezető. A Model 3-at követte 6.031 darabbal a Volkswagen ID.3, majd 5.738 darabbal a Renault Zoe. A 10 legjobban eladott villanyautó-modell közül 4 tartozik a Volkswagen Csoporthoz.

2021. májusában az EU-ban legtöbbet eladott modellek
Előző cikkMegnyitja töltőhálózatát a Tesla
Következő cikkÁtlépte az országhatárokat a MOL Plugee
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.