Ténylegesen megnyitja töltőhálózatát a Tesla

Pletyka szinten már több iterációban felmerült a Tesla Supercharger hálózatának más márkák előtti megnyitása, ám a hivatalos bejelentés szerint úgy tűnik, ez ténylegesen megtörténik még idén.

0

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy egyre több helyről hallani olyan találgatásokat, miszerint a Tesla rövidesen megnyitja más márkák elektromos autói részére is a versenyelőnyt biztosító Supercharger hálózatát. Globálisan nézve a villanyautók elfogadottságát illetően hatalmas lépés lenne, hiszen a Supercharger villámtöltők elérhetővé tételével 25 ezernél is több töltőponttal gyarapodna világszerte az e-autókat kiszolgáló infrastruktúra. Ezeknek a töltőpontoknak a többsége ráadásul meghaladja a 250 kW-os töltési teljesítményt is.

A töltők 2017-es megjelenésétől kezdődően felmerült időről időre a nyitás lehetősége, legutóbb Norvégia vonatkozásában. Azóta viszont hivatalosan bejelentette a Tesla, hogy még idén lehetővé teszi villámtöltőinek használatát más elektromos autókat használók részére is.

Elon Musk, a Tesla vezére már korábban kifejtette, hogy várhatóan egy vagy néhány piacon kísérlik meg először a nyitást, majd ezt követően fokozatosan válik globálissá a rendszer. Mint az az elmúlt hónapban kiderült, a legelső ország az Amerikai Egyesült Államok lesz.

A Teslának több motivációja is van a nyitás mellett. Egyrészt értelemszerűen növelik a villanyautók elfogadottságát (ezáltal közvetve a saját értékesítésüket is növelve), másrészt pedig üzletileg is megéri. Gazdasági szempontból ugyanis nem csak a töltőhasználatból tud bevételt realizálni, hanem a töltők üzemeltetéséért állami támogatásban is részesedhet.

Amerikában például egy 7,5 milliárd dolláros keretösszegű programot indítanak a töltőhálózat fejlesztésére. Ennek a 7,5 milliárd dollárnak egy részére tud pályázni a Tesla is, ami optimális esetben több milliárd dollár is lehet. Az ilyen támogatások pedig kiváló alapot biztosítanak további töltőpontok telepítéséhez. 

A 7,5 milliárd dolláros keretből történő pályázásnak ráadásul a legszigorúbb feltétele csupán az, hogy olyan töltőberendezéseket kell telepíteni és üzemeltetni, amelyek képesek egynél több autógyártó villanyautóinak töltésére. Tehát ebben az esetben ha a Tesla akár csak egy másik autógyártóval összefog, már jogosult pályázni.

Előző cikkValóban többet bocsátanak ki a dízelek?
Következő cikkMég egyszerűbb lesz a külföldi nyaralás villanyautóval