Még egyszerűbb lesz a külföldi nyaralás villanyautóval

Villanyautóval történő külföldi nyaralások tervezésekor korábban mindig komoly problémát jelentett az autótöltés. Szerencsére egyre több olyan megoldás születik, ami segíti a felhasználókat.

0

A kánikula beköszöntével, illetve a járványhelyzet miatti korlátozások fokozatos feloldásával egyre nagyobb autós forgalom jelentkezett a határátkelőhelyeken. Tapasztalatok alapján viszont villanyautókat többnyire csak a városokban és városok környékén használnak, kevesebben vannak olyanok, akik ilyen típusú személygépkocsival vágnának bele egy külföldi nyaralásba. Pedig nem lehetetlen a küldetés!

A hosszú távú e-autózás korábban valóban rémálom volt, nem tagadás. Kevés töltőpont volt telepítve, azok is kevésbé frekventált helyen és egymástól messze, működésük instabil volt, kihasználtságuk pedig borzasztó magas. Az infrastruktúra fejlettsége a környező országokban az elmúlt években meglepően magasat ugrott, a PlugShare.com oldalán ez könnyen látható is.

Az infrastruktúra mellett viszont mégis a legnagyobb fejtörést a villanyautósoknak a töltési szolgáltatás igénybevétele jelentette. Régebben (és sokszor még most is) országonként és országokon belül töltőhálózatonként külön-külön regisztrációk, előfizetések és RFID kártyák voltak szükségesek a töltés elindításához, ami olyan nehézséget eredményezett, hogy érthető okokból sokan inkább benzines bérautóval mentek nyaralni, mint a saját villanyautójukkal.

A helyzet viszont ezen a téren is, ha nem is ideális, de sokkal könnyebb lett. Egyrészt egyre több az olyan vállalat, akik országhatárokon átívelő töltőhálózatokat üzemeltetnek, másrészt pedig a különböző e-töltős mobilalkalamzásokban egyre inkább jelenik meg a roaming, mint szolgáltatás. Autótöltés esetében a roaming azt jelenti, hogy az adott alkalmazás mögött álló töltőüzemeltető együttműködést köt más, külföldi töltőhálózatokkal annak érdekében, hogy ugyanazon az alkalmazáson belül a felhasználók az ő töltőiket is használhassák.

Töltőroaming bevezetésében az egyik és legjelentősebb oszlopos tag a MOL volt, akinek a már jól ismert MOL Plugee alkalmazása júliusban Magyarország mellett 5 másik ország (Horvátország, Szlovénia, Románia, Szlovákia, Csehország) töltőpontjaival bővült. A Plugee mellé érkezett az elmúlt hetekben egy ígéretes alternatíva, a görög startup Carge nevezetű alkalmazása.

A görögök víziója a Carge megalkotásakor az volt, hogy bár fokozatosan, de idővel Európa összes töltőhálózat-szolgáltatójával megállapodik és jól kezelhető alkalmazásában elérhetővé teszi az összes nyilvános töltőpontot Európa-szerte, ráadásul olyan töltési díjak mellett, mintha a felhasználónak külön-külön lenne regisztrációja a különböző szolgáltatóknál.

Az alkalmazás jelenleg 7 országban kínál több mint 200.000 töltőpontot, ám ezeknek a száma dinamikusan nő. A hazánkban már elérhető szolgáltatást a görögök hamarosan bevezetik Bulgáriába, Ciprusra, Csehországba, Észtországba, Horvátországba, Lengyelországba, Lettországba, Litvániába, Máltára és Szlovákiába is. Magyarországon jelenleg az ELMŰ-ÉMÁSZ, a has.to.be, az Ionity és a Bee by DREM által üzemeltetett töltőoszlopokon indíthatunk töltést, de az ígéretek szerint napokon belül a Mobiliti töltői is felkerülnek a listára. A többi magyar szolgáltatóval pedig egyeztetések folynak még.

A Carge szolgáltatására a regisztráció teljesen díjmentes, sőt még a legelső töltés is ingyenes az új felhasználóknak. A töltés megkezdéséhez pedig nem szükséges előre egyenleget feltölteni sem és fix összeget sem zárol a bankkártyán.

Funkciók tekintetében pedig tud mindent, mint amit más alkalmazások, sőt még annál is többet. Térképen illetve lista alapon lehet keresni közeli töltőket, ahova Waze vagy Google Maps segítségével navigációt is lehet indítani. A töltőnél az indítás, fizetés és megállítás is az alkalmazáson keresztül történik, sőt bizonyos szolgáltatók esetében még előre le is lehet foglalni a töltőpontot. Ami pedig a legérdekesebb, hogy adott márkájú villanyautók esetében a jelenleg még béta állapotban lévő funkcióval az autó akkumulátoradatai is megjeleníthetők ugyanazon a felületen.

A fentiak alapján látszik tehát, hogy a MOL Plugee illetve Carge mobilappokhoz hasonló megoldások merőben megkönnyítik a külföldi nyaralásokat a korábbiakhoz képest.

Előző cikkTénylegesen megnyitja töltőhálózatát a Tesla
Következő cikkHazánkba érkezett az elektromos túraautó-bajnokság
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.