Kész lett a magyar NEXT-E hálózat

Partnereivel együtt a közép-európai régióban egy rakat villámtöltőt telepített az elmúlt időszakban a MOL. Hatalmas mérföldkő, hogy a Magyarországra tervezett összes töltőállomást sikerült kiépíteni, ezzel újabb lehetőségeket kínálva az elektromos autókkal közlekedőknek.

0

Több alkalommal bizonyítottuk már, hogy az elektromos autók szélesebb körű elterjedésének kulcsa elsősorban nem a villanyautók ára vagy éppen az állami támogatások elérhetősége, hanem sokkal inkább a járműveket kiszolgáló töltőinfrastruktúra fejlettségének foka. Ezt szerencsére már több kormány mellett az Európai Bizottság is felismerte, így többek között az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül több millió euróval támogat különböző, a töltőhálózat fejlesztésére irányuló programot.

Az Európai Bizottság támogatását élvező programok közül egyik a NEXT-E, ami a MOL Group és néhány más óriás közreműködésével valósul meg. A projekt égisze alatt Európa-szerte összesen 252 töltőállomást telepítenek a résztvevők, melyből 30 darab a 150 kW töltési teljesítményt meghaladó ultragyors töltő lesz. A tervek szerint ezek a régió 6 országában kerülnek telepítésre: Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában és Romániában.

Elkészült, vagy kivitelezés alatt álló NEXT-E töltőállomások

Örömhír számunkra, hogy amint az a térképen is látszik, a 22 millió eurós projektben érintett összes ország közül nálunk telepítik a legtöbb töltőt. Számszerűen az egyébként is igen kiterjedt MOL Plugee töltőhálózata a NEXT-E program keretében további 59 töltőállomással bővül, melyből 54 villámtöltő, 5 pedig ultragyors töltőberendezés. 

A héten pedig a MOL fontos mérföldkövet jelentett be, hiszen átadták az 59. magyar NEXT-E villámtöltőt is, azaz a 252 közép-európai töltőállomás telepítését magában foglaló projekt Magyarországra vonatkozó része ezzel lezárult.

Az Európai Bizottság részfinanszírozásával megvalósult mind az 59 töltőállomás, beleértve az 5 ultragyors töltőt is, már most használható. Igénybevételük pontosan ugyanúgy a MOL Plugee okostelefonos alkalmazáson keresztül, vagy MOL töltőállomás mellett lévő üzletben megfizetett töltési szolgáltatással lehetséges, mint bármely más hazai MOL töltő esetében. 

Említésre és egyben dicséretre is méltó, hogy az egyébként is a legtöbb hazai villámtöltőt üzemeltető MOL Plugee hálózata az átadott 59 villámtöltővel együtt már 81 berendezésen kínál energiavételezési lehetőséget villanyautósok számára. A hazai 81 töltőállomáson túlmenően ráadásul a MOL az országhatárokon túl is üzemeltet töltőket, a régióban már 170, nyilvánosan elérhető elektromos töltő működik MOL-logó alatt.

FORRÁSe-mob.hu
Előző cikkElkészült a NEXT-E projekt magyarországi töltőhálózata – sajtóközlemény
Következő cikkMegérkeztek a kínai villanyautók