További töltőpontokkal erősíti az ALDI parkolókat a MOL partnere

Fontos bejelentést tett a napokban az E.ON és az ALDI, melynek a legtöbb villanyautós örülhet.

0

Többször beszámoltunk már az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) részfinanszírozásával megvalósult Next-E projekt sikeréről, melynek keretében Magyarországon 59 darab,  legalább 50 kW töltési teljesítményt biztosító töltőpontot telepített a MOL. Már a tavaly lezárult Next-E projektben is stratégiai partnere volt a MOL-nak az E.ON, aki leginkább a környező országokban hozott létre töltőállomásokat.

Mint azonban arról Tóth-Fekete Róbert, a MOL Csoport e-mobilitási vezetője is beszámolt nekünk, a MOL ismét pályázik EU-s forrássra további töltőberendezések telepítése érdekében. Az előző CEF-es programhoz képest a CEF2-n azonban már Magyarországon is az E.ON Csoporttal együttműködésben építenek ki 300 kW-os töltő hubokat, a tervek szerint a MOL és az E.ON is 20-20 darabot.

Az E.ON a minap jelentette be, hogy a MOL mellett folytatja ráadásul a 2018. óta sikeres együttműködését az ALDI-val is. Az elmúlt 3,5 évben az E.ON ugyanis 89 ALDI üzlet parkolójába telepített összesen 136 töltőpontot, mellyel a környezettudatosság hangsúlyozása mellett a vásárlók komfortérzetének növelését kívánják elérni.

Az ALDI parkolókba telepített autótöltők ráadásul kivétel nélkül a meglehetősen sok kényelmi funkciót nyújtó drivE.ON okostelefonos alkalmazással használhatók. Díjszabás tekintetében a 22 kW-os AC töltőkön 1 kWh energiamennyiség vételezése 99 Ft-ba kerül, míg a DC villámtöltőkön 120 Ft-ba. Ezek a tarifák nagyjából párhuzamban állnak a MOL Plugee használatának költségeivel.

Rövid kalkulációval jól látható, hogy megfelelő típusú villanyautó esetén az elterjedt 22 kW-os AC töltőkön egy átlagos 30 perces vásárlás során 11 kWh, vagyis kb. 70 kilométer megtételére elegendő áramot lehet vételezni körülbelül 1.000 forintért.

A legnagyszerűbb hír pedig, hogy az ALDI és az E.ON stratégiai döntése értelmében mostantól minden újonnan nyíló ALDI parkolóban telepítenek az E.ON segítségével elektromos autó töltéséhez alkalmas berendezést. A meghozott döntés mindenképp előremutató, bízunk abban hogy az ALDI versenytársai is követik majd ezt az irányt, hiszen a mindennapokban sokszor jól tud jönni, hogy bevásárlás közben az otthoni töltési lehetőségnél nagyobb teljesítménnyel töltjük autónkat.

Előző cikkSikerült végre betartania egy ígéretet a Teslának
Következő cikkIntegrált moduláris architektúrát fejleszt a Hyundai
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.