A Mazda új vezetőséget kap, mivel a jelenlegi reprezentatív igazgató elnök-vezérigazgató, Akira Marumoto lemond, és júniusban átadja a gyeplőt Masahiro Morónak.

Marumoto 2018 óta töltötte be a pozícióját. Neki tulajdonítják az eladások fellendítését Észak-Amerikában, ahol az autógyártó üzletének 36 százalékát bonyolítja. Moro 40 éve dolgozik a Mazdánál, 2004 és 2008 között ő vezette a Mazda európai üzletágát. 2016-ban a Mazda Motor of America vezérigazgatójává nevezték ki.

A változás a vezetőségben azért történik, mert a Mazda igyekszik villamosítani portfólióját. Az autógyártó novemberben 11 milliárd dolláros beruházást jelentett be a villamosításba, és azt szeretné, ha 2030-ra globális eladásainak 25-40 százaléka elektromos meghajtású lenne. A beruházás 2026-tól vagy 2027-től az Egyesült Államokban történő EV-gyártásra is fordítható, így a Mazda EV-k az amerikai inflációcsökkentő törvény értelmében adójóváírásra jogosultak lesznek. Konkrét terveket azonban még nem jelentettek be.

A Mazda azonban továbbra is lazán közelít az elektrifikációhoz, és először egy új hibrid rendszer bevezetését tervezi. Tisztán elektromos autókat csak az évtized második felében kínálnak nagyobb számban. Az első új EV-modellek valamivel korábban, 2026-ban vagy 2027-ben kerülhetnek piacra – de a nagy offenzíva csak ezután következik.

„Friss szemeket akarunk a vállalatba hozni. Az egyik a nagy termékek sikeres bevezetése, ami a vállalat növekedési pályára állításának egyik fő hajtóereje lesz” – tette hozzá Masahiro Moro: „A második a vállalat egészére kiterjedő költségcsökkentési tevékenységek végrehajtása, beleértve az összes ellátási láncot és értékláncot, annak érdekében, hogy a jövőben tovább javítsuk a menedzsment hatékonyságát, és így az egész üzletmenetünket még robosztusabbá tegyük.”

Nem a Mazda az egyetlen japán autógyártó, amely a villamosítás felé vezető úton vezérigazgatót vált. A Toyota és a Subaru januárban, illetve márciusban jelentette be, hogy új felsővezetőket kap. A Toyota esetében Koji Sato, aki korábban a Lexus márka és a Gazoo Racing motorsport leányvállalat elnöke volt, 2023. április 1-jétől a Toyota új elnök-vezérigazgatója lesz, és Akio Toyodát váltja ebben a pozícióban. Atsushi Osaki pedig a Subaru jelenlegi vezérigazgatóját, Tomomi Nakamurát váltja júniusban.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

FORRÁSelectrive.com
Előző cikkA VW és a BMW csatlakozik az árháborúhoz Kínában
Következő cikkHáromszoros győzelem a Jaguar-nak a Formula E brazíliai fordulóján