A Jaguar Land Rover azon dolgozik, hogy kinyerje az alumíniumot a már nem használt autóiból, és magas szintű alumíniumot hozzon létre, melyet az új autóik gyártása során használnának fel.

A JLR közleménye szerint most a Jaguar I-PACE prototípusaiból való alumínium-kinyerési lehetőségeket teszteli, így az anyag egy új autóban kaphatna második életet.

„Most zajlik a folyamat tesztelése, korábbi, a gyártást megelőzően létrehozott Jaguar I-PACE prototípusok segítségével, melyekből az akkumulátort biztonságosan kiszereltük. Ezek az akkumulátorok most életük második szakaszába léphetnek, a jármű egyéb alapanyagait pedig modern érzékelők segítségével különválasztják. Miután ez megtörtént, az alumíniumot beolvasztjuk és újraformázzuk.”

Jó látni, hogy az autógyártó a prototípus minél több elemét próbálja újrahasznosítani. Ez a folyamat megnyitja az ajtót az alumínium a jelenleginél komolyabb alkalmazására a jövő autói esetében, melyeknek könnyebbeknek kell lenniük, hogy jobb hatékonysági mutatókat érjenek el.

„A REALITY projekt célja, hogy mérsékelje a gyártással járó CO2 emissziót, és eközben az új autókhoz szükséges alumíniummennyiséget is csökkenti. A Jaguar Land Rover már járműnként 46%-al csökkentette az autógyártás során keletkező szén-dioxid mennyiségét világszerte, és továbbra is elkötelezett marad a folyamatos dekarbonizációs kezdeményezések mellett. 2013 szeptembere és 2019 januárja között kb. 300 ezer tonnányi alumínium-hulladékot forgattunk vissza.

A Jaguar Land Rover jelenleg 180 000 tonnányi alumíniumot használ fel egy év alatt, ami csekély mennyiség az évente legyártott 80 millió tonnához képest.”

Gaelle Guillaume, a REALITY projekt vezetője így nyilatkozott a témában:

„Évente több mint egymillió autót semmisítenek meg az Egyesült Királyságban, és ennek a korszakalkotó projektnek a segítségével most lehetőséget teremtünk arra, hogy egyes alapanyagok második esélyt kaphassanak. Az alumínium egy értékes és kulcsfontosságú anyag a gyártási folyamat során, így elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lehető legnagyobb felelősséget tanúsítsuk használata során.”

Előző cikkTesla Semi prototípusok bukkantak elő a Gigafactory 1-ben
Következő cikkÚj részletek derültek ki a Ford nagy hatótávolságú elektromos autójáról