Most Elon Musk is megszólalt a témában és megerősítette, hogy az akkumulátorcella-gyártás a nevadai Gigafactory 1-ben még mindig csak korlátozott ütemben zajlik.

Korábban már írtunk arról, hogy a Panasoniccal karöltve a Tesla felfüggeszti a Gigafactory 1 bővítésére irányuló befektetéseket, de ezt elsőre tagadták. Akkor azt nyilatkozták, hogy a befektetések folytatása továbbra is tervben van, de előtte még a meglévő berendezésekből szeretnék kihozni a legtöbbet a gyártást érintően.

Nem sokkal ezután Musk a közleménnyel ellentétes kijelentéseket tett, és azt is megerősítette, hogy a jelenlegi 35 GWh-s teljesítmény igazából csak elméleti kapacitás, valójában ennek a kétharmadán (kb. 23 GWh) történik a gyártás, és emiatt nem tudtak elegendő Model 3-at gyártani az első negyedév során. (A Tesla 62950 Model 3-at gyártott le a 2019-es év első negyedében.)

Ha az akkumulátorok átlagos kapacitását 63 kWh-ra tesszük (ez a standard plus és a hosszú hatótávos akkumulátorok átlaga), akkor ez 4 GWh-nyi akkumulátorcellát jelentene, évi szinten pedig csaknem 16 GWh-t.

Amikor a Tesla és a Panasonic először tett bejelentést a Gigafactory 1-ről, akkor fokozatosan szerették volna növelni a gyár kapacitását 105 GWh-nyi cella- és 150 GWh-nyi akkumulátor-gyártásra annak érdekében, hogy támogatni tudják a Tesla iránti növekvő keresletet.

Musk mostani kijelentései azért is jelentősek, mert kiderült, hogy a Gigafactory 1 kapacitása jóval kisebb, mint amit hinni lehetett (de még így is a világ legnagyobb akkumulátorcella-gyára).

Előző cikkA Ford a szilárdtest-akkumulátorok felé nyit
Következő cikkA Tesla a Model 3 lízingeléséről tett bejelentést