A Zágrábot Rijekával összekötő autópályán most először nyíltak gyorstöltő állomások (Draganić észak, Draganić dél, Ravna Gora), melyeket továbbiak fognak követni a Zágráb és Split közötti szakaszon is, még a turista szezon megkezdése előtt.

A Tifon május végéig a Dobra-i és Jasenice-i benzinkútjain is lehetővé fogja tenni az elektromos autók töltését. Mindez a részben az EU által finanszírozott NEXT-E projekt keretében történik, melyben a Tifon a MOL-csoporton keresztül vesz részt.

Az első elektromos töltőállomást a Tifon vezérigazgatója, Siniša Komnenović nyitotta meg hivatalosan április 19-én: „A Tifon Zágrábban négy benzinkútján áll az elektromos autótulajdonosok rendelkezésére gyorstöltő szolgáltatással, és most ezt a szolgáltatást kiterjesztjük Horvátország két legfontosabb közlekedési folyosójára, az A1 és A6 autópályákra is. A NEXT-E projektben résztvevő konzorcium tagjaként mindez részese a fejlesztési stratégiánknak, de azzal a törekvésünkkel is összhangban van, mely szerint a lehető legjobb szolgáltatást szeretnénk nyújtani a globális trendek követésével, különös tekintettel a környezetvédelemre. Az év elejétől kezdve Európa különböző részeiről érkező ügyfeleink arra kérnek minket, hogy létesítsünk töltőállomásokat elektromos autók számára Horvátország part menti és belföldi területein is. Többek közt ezért is vagyunk rendkívül büszkék arra, amit ma létrehoztunk. Ez egy mérföldkő a horvátországi turizmus, valamint a gazdaság számára is, és nagy lépés a felelősségteljes és hatékony energiamenedzsment felé, beleértve a szén-dioxid kibocsátás csökkentését is, amely iránt a Tifon elkötelezte magát.” – mondta Komnenović.

A töltőállomások minden érvényben lévő szabványnak megfelelnek (AC és DC), így különböző típusú elektromos autók töltését is lehetővé teszik. AC töltés esetében ez 2-3 órát, DC töltés esetében 30 percet vesz igénybe. Az első hónapban a töltők használata ingyenes lesz (május 16-ig), ezután a sima töltés (AC) 54,90 kunába fog kerülni (kb. 2400 Ft), egy gyorstöltésért (DC) pedig 74,90 kunát kell majd fizetni (kb. 3250 Ft).

Előző cikkA Tesla nemsokára közzéteszi az első negyedéves eredményeit – erre lehet számítani
Következő cikkItt a Honda elektromos motorbiciklije – video