Mint ahogyan azzal minden Tesla tulajdonos is tisztában van, az elektromos autók megbízhatóbbak, kényelmesebbek, olcsóbban működtethetőek, és szórakoztatóbb is a vezetés, mint a hagyományos járműveket. Azonban az elektromosra váltás legfontosabb oka a petróleum-termékek által okozott légszennyezés csökkentése. Az elektromos járművek térnyerésével a benzinfogyasztás csökkenése várható. Még mindig nagyon korai stádiumban vagyunk, de ez a trend máris szemmel látható.

Az amerikai energiaügyi minisztérium nyilvánosságra hozott egy új tanulmányt, amely szerint a plug-in járművek több mint egymilliárd liternyi benzint spóroltak meg az Egyesült Államokban 2018-ban. Ez viszont csak egy csepp a benzintengerben, mindössze a teljes fogyasztás 0,25%-nak felel meg. Es ha ehhez hozzátesszük, hogy a jelenleg tapasztalható SUV-k iránti növekvő népszerűség bőven lenullázta az elektromos autók által megspórolt emissziót, akkor láthatjuk, hogy van még hova fejlődni.

Azonban a benzinfogyasztás évről évre csökken, és egyre nagyobb iramban. 2018-ban a fel nem használt benzin mennyisége 42%-al volt nagyobb, mint 2017-ben, és kb. kétszer akkora, mint 2016-ban. Továbbá az elektromos autók számának aránya is növekszik. A teljesen elektromos járművek által kiszorított benzin mennyisége 2012-ben és 2013-ban ugyanannyi volt, mint amennyiért a plug-in hibridek felelnek, 2018-ban viszont az elektromos autóknak tulajdonítható a teljes mennyiség kétharmada.

Az akkumulátorgyártás is egyre nagyobb tempóban élénkül, a költségek pedig folyamatosan csökkennek. Az Adamas Intelligence jelentése szerint a jelenleg globálisan elérhető elektromos autó jármű akkumulátorok összesített kapacitása eléri a 9,76 gigawattórát, amely 94%-os növekedés az egy évvel korábbi adathoz. Minden évben egyre bátrabb becsléseket olvashatunk arról, hogy az elektromos autók mikor fogják beérni, majd lehagyni a tradicionális autógyártókat és modelljeiket. 2017-ben a Bloomberg New Energy Finance szerint 2026-ban lesz az áttörés, viszont a legújabb vizsgálatok szerint egyes országokban akár már 2022-ben is elérkezhet a pillanat, amikor az elektromos autók átveszik a gyeplőt.

Előző cikkKína a rendszámkvóták eltörlésével segíti az elektromos autók terjedését
Következő cikkA legújabb kutatások szerint is hasít a megújuló energia