A Volkswagen a héten indította útjára Berlinben a WeShare elnevezésű kocsimegosztó-szolgáltatását. Elsőre 1500 e-Golf áll a berliniek rendelkezésére, de további elektromos modellekkel is bővülni fog a kínálat.

A VW még tavaly jelentette be a WeShare-t, amit az idei év második negyedévére ígértek, így sikerült tartaniuk magukat a határidőhöz.

A kezdeti 1500 e-Golf után újabb 500 e-up! jármű lesz a szolgáltatás része 2020-tól, valamint ugyanazon év közepétől az akkortájt bemutatkozó ID.3 elektromos hatchback is elérhető lesz. Ekkorra a WeShare berlini flottája már több mint kétezer elektromos autót fog magába foglalni.

A WeShare azonban nem áll meg Berlinnél. A Volkswagen megosztott egy pár részletet a szolgáltatás tervezett kiterjesztéséről is. A Skodával való együttműködés után a WeShare jövőre Prágában is elérhető lesz, valamint 2020 végén várhatóan Hamburgban is bemutatkozik.

A WeShare szolgáltatási területe kb. 150 km²-t tesz ki, és ezt a flotta gyarapodásával majd bővíteni kívánják. A kocsikat egy appon keresztül lehet majd elfoglalni, a kezdeti díj 19 cent/perc (kb. 60 Ft) lesz, majd szeptembertől 29 cent (kb. 90 Ft) lesz a percdíj.

Az autókat a WeShare alkalmazottai fogják Berlin-szerte begyűjteni, és ha szükséges, tölteni Berlin nyilvános töltőhálózatán. A WeShare később majd kedvezményeket fog felajánlani azoknak, akik maguk töltik fel az autót.

A VW szerint jelenleg 2,46 millióan használnak kocsimegosztó-szolgáltatásokat Németországban, de bíznak benne, hogy a teljesen elektromos hozzáállással ki tudnak majd emelkedni a zsúfolt mezőnyből.

A kezdeményezés nemcsak környezetvédelmi szempontból példás, de jó húzás volt a VW részéről az is, hogy az ID.3-t nem sokkal piacra kerülése után egyből beveszik a flottába, így a leendő vásárlók a WeShare-t egyféle tesztvezetésnek is felfoghatják.

Előző cikkÚj platformon érkezik az elektromos XJ
Következő cikkA Tesla „nagyon közel” áll a rekordmennyiségű leszállításhoz