Az elektromos járművek rajongói, már nagyon várják, hogy a szilárd állapotú akkumulátorok kereskedelmi szempontból is életképessé váljanak. Nem is feltétlenül a technológia iránti érdeklődésük miatt, hanem azért, mert ez komoly előnyökhöz juttatná az elektromos autókat. Az Imec az egyik olyan kutatóintézet, amelyik azon dolgozik, hogy előbb-utóbb piacra dobja a technológiát. Most azt jelentették be, hogy sikerült megduplázni a szilárd állapotú akkumulátoraik energiasűrűségét 200 Wh/literről 400 Wh/literre.

Az Imec eljárása során alkalmazott legfőbb innováció egy szilárd elektrolit, amelyet először folyadékos bevonat formájában visznek fel. Ez később megköt és elasztikus lesz, amely létfontosságú a szilárd állapotú akkumulátorok hosszú távú tartósságának szempontjából.

Az Imec szerint amellett, hogy a 400 Wh/liter és a 0,5 C (2 órás) töltési sebesség rekord kombinációt jelent a szilárd állapotú akkumulátorokat érintően, bőven van még hova fejlődni. A várakozásaik szerint 2024-re el fogják érni az 1000 Wh/litert és a 2 vagy 3 C töltési sebességet is.

Az új technológia egyik legnagyobb előnye az, hogy a magasabb teljesítménysűrűség segítségével a járművek hosszabb hatótávra tehetnek szert. Emellett a szilárd állapotú akkumulátorok jobban ellenállnak a külső hatásoknak is, és még az előállításuk is olcsóbb.

Az Imec az alábbi videót is közzétette az új innováció kapcsán:

Előző cikkAngliában közvetlenül napelemmel fognak működni a vonatok
Következő cikkDenver SCO-65100 elektromos roller teszt