A közeljövőben érkező elektromos töltési rendszerek már egyre komolyabb formákat öltenek: töltés otthon és a munkahelyen, az autópályán, repülőtereken, hotelek és szupermarketek parkolóiban. Azonban léteznek hiányzó darabok ebből a kirakós játékból, egyes cégek pedig arra szakosodtak, hogy megoldást nyújtsanak ezekre a hiányzó pontokra.

A 2017-ben alapított SparkChange az egyik ilyen cég, akik úgy vélték a jövőben szükség lesz ez hordozható és bárhol, bármikor alkalmazható töltőegységre, így létrehoztak egyet. A töltőegység nem csak akkor jön kapóra, amikor nagy a sor a töltőállomáson, hanem vészhelyzetekben is kiválóan alkalmazható. Sokak úgy hiszik, hogy az elektromos autók esetében a lemerülés veszélye folyamatosan ott liheg a sofőr nyakában, azonban ez nem így van. Persze előfordulhat, hogy egy elektromos autó lemerül, de ugyanígy előfordulhat az is, hogy a belsőégésű motort használó autókból kifogy a benzin, vagy az ő akkumulátoruk merül le. De így például nem kell vontatóautót hívni egy lemerült autóhoz, elég csak egy hordozható töltőt eljuttatni. A SparkChange töltője egy perc alatt egy mérföldnyi energiát tud tölteni, ami azt jelenti, hogy 10-20 perc alatt fel lehet tölteni az autót annyi energiával, hogy eljusson a célpontjára. Egy akkumulátor modul (járműtől függően) kb. 14-15 mérföldnyi (kb. 22-24 km) hatótávolságot képes tárolni.

De nem is kell feltétlenül vészhelyzetnek történnie, a lényeg az, hogy az elektromos autó tulajdonosa ott és akkor tölthesse autóját, ahol és amikor csak akarja. Rengeteg embernek nem olyanok a lakhatási körülményei, hogy otthoni töltőt építsen ki. Ezzel a megoldással viszont akár 100 km-nyi töltést is megrendelhetünk egy telefonhívással, mint akárcsak egy pizzát.

Pár év tervezés után a SparkCharge nemrég dobta piacra hordozható töltőegységét, és máris nagy népszerűségnek örvend a termékük, számos rangos autómárkával is tárgyalásokat folytatnak.

A moduláris kialakításnak köszönhetően különböző egységek különböző mennyiségű energiát képesek tárolni, így egy egységre tekinthetünk úgy is, mint egy doboznyi hatótávolságra. A kívánt hatótávolságot így könnyedén, több egység összekapcsolásával lehet alakítani. A töltőegység meglepően könnyű, max. kb. 30 kilót nyom. Természetesen olyan részletkérdések, mint pl. a kábelhossz teljesen személyre szabhatók. Amikor épp nincsenek használatban, az egységeket egy éjszaka alatt fel lehet tölteni.

A SparkCharge jelenleg CHAdeMO kompatibilis egységeket kínál, de nemsokára a SAE Combo-val működő töltőket is gyártani fognak.

Előző cikkLehet, hogy van jobb megoldás a szilárdtest akkunál?
Következő cikkÚj-Zélandon vízre bocsátják a világ első elektromos vontatóhajóját