Az Egyesült Királyság első benzinkútját csaknem száz éve nyitották meg, a csúcs pedig 1970-ben volt, amikor is egyszerre 37539 benzinkút működött országszerte. Azóta a töltőállomások száma folyamatosan csökken, 2000 és 2005 között például több mint háromezret zártak be.

Ezzel ellentétben az elektromos töltőállomások száma szapora iramban növekszik. 2012-ben még csak 913 töltőállomás létezett Nagy-Britanniában, viszont 2018-ra a számuk 6699-re növekedett. Idén további kétezret alakítottak ki, és a teljes létszámból több mint 1600 állomás gyorstöltéssel is tud szolgálni.

Azt viszont ne felejtsük el a fenti összehasonlítással kapcsolatban, hogy amíg az elektromos töltőállomások nagy részén egyszerre csak egy villanyautót lehet tölteni, addig a legtöbb benzinkúton egy időben több belsőégésű motort használó autót is meg lehet tankolni.

Mindez ellenére tagadhatatlan, hogy az elektromos töltőállomások eddig nem tapasztalt mértékben gyarapodnak. Például az elektromos töltőállomások összegyűjtésével foglalkozó Zap-Map szerint 2019 májusában már 290 Tesla Supercharger állt működésben az Egyesült Királyságban, és ehhez még hozzáadhatunk 550 Tesla Destination töltőt is. A Tesla honlapja szerint 49 helyszínen vannak Supercharger töltők telepítve jelenleg, és további 28 „érkezik hamarosan”.

Az olyan egyéb gyorstöltő infrastruktúrák is, mint az IONITY Network, amelyet majd európai elektromos autók használhatnak (köztük a Porsche Taycan is), várhatóan terjeszkedni fognak a közeljövőben. Így egy komoly és kiterjedt brit elektromos töltőhálózat valószínűleg csak a kezdet.

Az elektromos autók eladási számai folyamatosan növekednek Nagy-Britanniában, különösen az olyan járművek érkezésével, mint a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Tesla Model 3, amely korábban már az Egyesült Államokban bizonyított. Valamint további olyan megfizethető és jól felszerelt villanyautók, mint például a MG ZS Electric, a Peugeot e-208, és a Corsa-e is várhatóan jól fognak teljesíteni a brit piacon a közeljövőben.

Előző cikkAz új Renault ZOE Z.E. 50-et is bevizsgálta a Fully Charged – videó
Következő cikkEgy kutatás szerint legtöbben három fő tévhit miatt nem vesznek elektromos autót