Norvégia az élmezőnyben van, ami a megújuló energiaforrásokból táplálkozó tömegközelekedést illeti. Az egyik nemzeti cél, hogy az összes városi buszt karbonsemlegesre cseréljék 2025-ig.

Az elektromos buszok bevezetése egy kulcsfontosságú lépés a karbonsemlegesség felé. A közösségi közlekedés egyik vezetője Norvégiában a Vy Buss Norge, ami a Vy Group tagja és egyben Skandinávia egyik legnagyobb szolgáltatója. A norvég vállalat Drammen, Alesund és Haugesund városoknak rendelt buszokat. 2021 nyarára 150 elektromos buszt állítanak üzembe.

Idén júliusban a Vy Group megkapta az első 15 megrendelt BYD elektromos buszt, ami egy 55 darabos megrendelés része, 2019 októberéről. Ez a flotta nyolc 13 méretes Class II és hét 18 méteres csuklósbuszt tartalmaz. Ezek már üzemelnek is Haugesund központjában, a 201 és 2020-es vonalon.

Érdemes újra megemlíteni a 13 méteres class II-es eBuszok vásárlását. Ez a verzió nagyobb hatótávval érkezik, valamint pantográffal is tölthető. A Vy Buss a BYD 18 méteres csuklósbuszaiból is vásárolt, hogy ezzel fedjék le a legforgalmasabb útvonalakat. A BYD már 300 eBuszt szállított Skandináviának és nagyjából 1300-at Európa szerte.

 

Előző cikkMelyek a hazánkban jelenleg elérhető elektromos autók?
Következő cikkBYD: az első kínai e-buszok Madridnak