Hamarosan megérkezik Norvégia második legnagyobb városába, Bergenbe az a 102 darab tisztán elektromos hajtású Yutong E12 és E15 típusú autóbusz, amelyeket a Skyss ernyőszervezet alvállalkozójaként szolgáltató Keolis Norge közlekedési vállalat állít forgalomba. A Yutong számára európai rekordot jelentő megrendelés fontos állomás a kínai buszgyártó globalizációs programjában.

A globálisan jelenleg 15 országban jelen lévő Keolis Group norvég részlege 2019 júniusában nyerte el kilenc és fél évre összesen 138 környezetbarát autóbusz üzemeltetésének jogát a Skyss hálózatán, ehhez kapcsolódva pedig az ország addigi legnagyobb darabszámú villanybusz-beszerzését hozta tető alá tavaly decemberben.

Az időközben elkészült Yutong villanybuszok behajózása július közepén vette kezdetét Sanghaj kikötőjében, így a kezelőszemélyzet betanítása után hamarosan már a bergeni utcákon suhanhatnak a vadonatúj járművek.

A három részletben érkező szállítmány oroszlánrésze, összesen 88 darab villanybusz a típus 12 méteres hagyományos szóló változatába (E12) tartozik, a fennmaradó 14 kocsi pedig a háromtengelyes, 15 méter hosszú nyújtott kivitelből (E15) kerül ki.

A sorozat első, előrehozott gyártású példánya a szerződés aláírását követő két hónapon belül elkészült, a buszt 2020 január 19-én a csengcsou-i gyárban a Keolis Norge képviselői is megtekintették. A további látogatásokat a koronavírus-járvány kitörése megakadályozta, így a széria többi példányát helyszíni szemlék helyett élő videón keresztül “Cloud Bus Inspeciton szolgáltatás keretében ellenőrizte a norvég megrendelő. A pandémia okozta fennakadások ellenére a buszokat így is jóval határidő lejárta előtt készre jelentette a kínai buszgyártó.

A Keolis Norge küldöttjei beszámolók szerint nagyon elégedettek voltak a gyárban látottakkal

A bergeni rendeltetésű 12 méter hosszú, kétajtós kocsikat 34 darab biztonsági övvel ellátott utasüléssel szállítja a Yutong, a felszereltségben a légkondicionáló, a korszerű utastájékoztató rendszer és a fedélzeti WiFi mellett az ajtók fölé telepített utasszámláló berendezés is megtalálható.

A buszok egész napi folyamatos üzemet biztosító, 422 kWh összkapacitású vontatási akkumulátorcsomaggal jönnek, energiaellátásukat a helyi Mannsverk buszgarázsban kiépítendő éjszakai töltőállások biztosítják. A tervek szerint évente közel 17 millió utast szállító elektromos buszoktól évi mintegy 3800 tonna CO2-megtakarítást vár Bergen.

A Yutong éppen egy évtizede, 2010-ben jelent meg az európai buszpiacon, az utóbbi években pedig kimondottan sikeresen szerepel a kontinens északi országaiban. A kínai buszgyártó óriás térségbeli jelenléte egy 2018-ban Izlandra szállított 14 darabos villanybusz-szériával kezdődött, ezt a következő évben egy 33 darabos finn, majd pedig két, 20-20 darabos dán megrendelés követte (ezek közül az egyik szintén a Keolistól); az eddig átadott buszok állítólag várakozáson felül teljesítenek.

Mindazonáltal a Yutong dél felé is terjeszkedik, az olasz piacra például egy nemrég elnyert 100 darabos torinói megrendeléssel lép be a cég.  
A Keolis Norge a Skyss részére végzendő szolgáltatáshoz a 102 Yutong akkumulátoros villanybusz mellett további 10 darab Solaris csuklós trolibuszt és 26 darab hidrogénezett növényi olajjal (HVO) üzemelő Volvo autóbuszt is vásárol.

Előző cikkVan létjogosultsága az elektromos teherszállításnak?
Következő cikkIsmét átadott a MOL egy ultratöltőt