Európába jön a Tesla Solar Roof

Egyre népszerűbbek kishazánkban is a napelemek, annak ellenére hogy nem túl esztétikusak. A Tesla piacra lépett egy megoldással, ami feloldja a problémát, ráadásul Elon Musk ígéretei szerint még idén Európában is kapható lesz.

0

Az elektromosautó-tulajdonosok körében kiemelt népszerűségnek örvendenek az egyébként is egyre jobban felkapott napelemek, hiszen azon túl, hogy környezetbarátabb a háztartási villamos fogyasztók energiaellátása, a helyi áramszolgáltatók tarifáiánal kedvezőbb költségekkel lehet otthon elektromos autót tölteni. 

A különböző állami felújítási programoknak köszönhetően az elmúlt pár évben terjedtek el a lakossági napelemek igazán nagy mértékben. Az autózás energiaigényét is kielégíteni képes nagyjából 3 milliós napelemrendszerek hasznosak és hatékonyak, azonban semmiképp sem esztétikusak egy szép családi ház tetején.

Az elektromos autók gyártásáról híres Tesla 2016-ban felvásárolta az USA-ban napenergetikával foglalkozó SolarCity-t, ezzel még nagyobb hangsúlyt fektetve a környezettudatosságnak erre a területére is. Az akvizíciónak köszönhetően történhetett meg, hogy a napenergia esztétikus kihasználásához Elon Musk bemutatta a Tesla Solar Roof elnevezésű terméket még 2016 végén, amit az Egyesült Államokban 2017 májuástól lehetett rendelni 1000 dolláros foglaló fejében.

A Solar Roof tulajdonképpen nem más, mint egy tetőcserépbe integrált napelem. A speciális kialakításnak köszönhetően az utcafrontról a tető pont ugyanúgy néz ki, mint bármilyen más modern tetőcserép. Fentről, a Nap szemszögéből azonban az anyag teljes egészében napelemként jelenik meg, mintha a tetőt 100%-ban elemek borítanák.

Fontos megjegyezni büszke magyarként, hogy a Tesla megoldásához nagyon hasonló a bólyi székhelyű Terrán Generon tetője, ami szinten cserépbe épített napelemet képvisel. A Generonra a Terrán nem mellesleg 20 év teljesítménygaranciát és komoly szakmai támogatást is nyújt.

Visszatérve a Teslához, a Solar Roof nagy előnye hogy illeszthető a Tesla által kínált energiatudatos ökoszisztémába. A megtermelt energiát ugyanis a szintén elérhető nagy kaapcitású háztartási akkumulátorba (Powerwall) lehet tölteni és onnan használni az áramot például egy Model 3 feltöltésére.

Elon Musk nemrég közzétett nyilatkozata alapján az amerikai óriás úgy tervezi, hogy még 2021-ben piacra vezeti a Solar Roofot az Egyesült Államok után Európában is, feltehetően először a nyugati országokban. Amerikához hasonlóan várhatóan az öreg kontinensen is nagy sikere lesz a terméknek, amennyiben az amerikai árazáshoz hasonló árakon vezetik be itt is. A Tesla weboldala szerint ott átlagosan 600 forint/m2 a Solar Roof ára, ami jóval kedvezőbb az átlagos cserépnél is, nem beszélve a 25 éves garanciáról.

Az elterjedés felgyorsítását feltehetően idővel megkönnyíti majd a jelenleg kivitelezés alatt álló berlini Tesla gyár is, hiszen jelenleg a Solar Roofot a Gigafactory 2-ben állítják csupán elő, New York közelében.

Előző cikkHogy éri meg igazán céges villanyautót venni?
Következő cikkMég jobban rákapcsol a Volkswagen az elektromobilitásra