Állami támogatás otthoni napelemekre is

Elképzelni sem lehet tökéletesebb párost a villanyautónál és a napelemeknél. Ráadásul rövidesen mindkettőre lehet igényelni állami támogatást is.

0

Több cikken keresztül bizonyítottuk be oldalunkon, hogy az ellenvéleményekkel szemben az elektromos autók használata alapvetően környezetbarát megoldásnak számít. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a vilanyautók otthoni tölthetősége kínál még egy olyan lehetőséget a fogyasztók számára, mellyel az autózás nem csak még zöldebb, hanem sokkal költséghatékonyabb is lehet. Ez a megoldás pedig nem más, mint a napelem.

Érthető, hogy a napelemtelepítés lehetősége nem mindenkinek adott, viszont azoknak, akik családi házban élnek, érdemes elgondolkodniuk a saját maguk által történő energiaelőállításon. Azon kívül, hogy megtérülést követően olcsóbb és zöldebb a napenergia, a múlt héten bemutatott, elektromos autók vásárlását támogató állami támogatás mellett igénybe vehető napelemtelepítésre az otthonfelújítási támogatás is, amit nem érdemes elszalasztani.

Tesla Solar Roof

A koronavírus miatt kialakult vészhelyzet során jelentette ba a Kormány az otthonfelújítási támogatás programját, melynek köszöhetően a jogosultak egészen 2022. december 31-ig a házukon elvégzett korszerűsítéshez kérhetnek állami részfinanszírozást.

A Magyar Államkincstár oldalán szereplő tájékoztató szerint a jogosultsághoz a legnagyobb feltétel, hogy az igénylő rendelkezzen legalább egy 25 év alatti gyerekkel, akivel egy címen lakik lakcímkártyája alapján már legalább 1 éve. Ennek meglétén a nyílászáróktól kezdve a garázsépítésen át egészen a napelemek telepítéséig elvégzett különböző munkálatok felét utólag kifizeti az állam, legfeljebb 3 millió forint értékben.

Nézzünk egy konkrét példát. Tételezzük fel, hogy van egy olyan villanyautónk, aminek átlagfogyasztása 15 kWh 100 kilométeres távolságra vetítve. Ezzel az autóval amennyiben évente 20 000 kilométert teszünk meg, úgy azt kapjuk hogy 3000 kWh az autó töltésének energiaigénye. Amennyiben ezt a 3000 kWh energiamennyiséget a standard villamos hálózatról vesszük igénybe, 40 Ft/kWh tarfiával kiszorozva azt kapjuk hogy évente 120 ezer forintba kerül a 20 000 kilométer megtételét lehetővé tevő energiamennyiség.

A 3000 kWh-ás igényre az MVM napelem rendszer konfigurációt biztosító felülete egy olyan megoldást ígér, mellyel évente 3218 kWh lenne a termelés (tehát közel 10%-kal több is), aminek következtében ökológiai lábnyomunk olyan mértékben csökkenne, hogy már csak ezzel a lépéssel 1207 kg CO2 kibocsátást takarítunk meg. A rendszerre 12 év garanciával 1.327.664 forintot becsül az MVM.

A kapott árbecslés elsőre soknak tűnhet, de vegyük hozzá hogy ideális esetben (anyag- és munkaköltségek arányától függ) ennek a felét megtéríti az állam, azaz 663.832 Ft-os beruházást jelent a saját napelem kiépítése. Ennél a szintnél költségek tekintetében már az 5. évet követően megtérül a beruházás, miközben a rendszerre 12 év garancia van, azaz közel 7  évnyi díjmentes autózást lehet nyerni ezzel a megoldással.

MVM kalkuláció

A pontos kalkulációért és szabályzásért éredmes végigolvasni az Államkincstár tájékoztatóját, valamint részletes ajánlatot kérni akár az MVM-től, akár más, napelemeket szerelő vállalkozástól.

Előző cikkIsmét megnyílik az e-autó vásárlását támogató pályázat
Következő cikkFiat 500 Hybriddel bővül a MOL Limo flottája