Elektromos autóról üzemelő fesztivált szerveznek Pécsett

Rendhagyó módon a MOL Plugee, mint energiaellátó közreműködésével a pécsi Zsolnay Fényfesztivál üzemeltetése részlegesen elektromos autókkal fog megvalósulni idén júliusban.

0

Pécs, korábbi Európa Kultúra Fővárosa projekt nyertes városában pár éve rendezték meg először a Zsolnay Fényfesztivált, amely során a látogatók több ezer fénypontból álló fényfestéseket csodálhatnak meg a település különböző épületein. A rendezvény már az első évben nagy sikert aratott, így a COVID okozta kihagyást leszámítva az ország első és egyetlen fényfesztiválját évről évre egyre nagyobb méretekben tartják meg.

Idén július 7-10. napokon varázsolják mesevilággá a világ legjobb fényművészei a pécsi belvárost, összesen 19 helyszínen láthatók majd a különböző, szemkápráztató látványosságok. A mintegy 100.000 látogatót váró fesztivál a fényfestések mellett audiovizuális élményekkel, fényfestőversennyel, utcaszínházi programokkal, zenei programokkal és egyéb izgalmas kiegészítő programokkal is várja a baranyai megyeszékhelyen lévőket.

A különleges rendezvény azonban villanyautós szempontból is érdekesnek ígérkezik, hiszen a pécsi Zsolnay Fényfesztivál lesz az első magyar rendezvény, amely részben elektromos autókról fog üzemelni.

A Fényfesztivál részleges üzemeltetése az úgynevezett V2L, vagyis Vehicle To Load technológia használatával fog megvalósulni. Ez a megoldás már egy ideje ismert, segítségével biztosítható hogy a járművön lévő klasszikus hálózati aljzaton keresztül a gépjármű padlólemezében lévő akkumulátor energiakapacitásából vételezzünk villamos energiát, ezzel működtetve különböző berendezéseket, mint például kávéfőzőt, háztartási gépeket, vagy éppen elektromos kerékpárt.

A technológia jelenleg egyik legjelentősebb alkalmazója a vadonatúj Hyundai Ioniq 5, amely esetében az autó hátsó ülései alatt lévő konnektorból vagy a Type2 töltőcsatlakozóba illeszthető adapterről működtethetünk külső berendezéseket normál 230V/50Hz váltóárammal, legfeljebb 3,6 kW teljesítmény mellett. Az Ioniq 5 elérhető jelenleg akár 77,4 kWh kapacitású akkumulátorral is, így a veszteségekkel nem számolva akár 21 órán keresztül képes folyamatosan áramot adni.

A  júliusi Zsolnay Fényfesztivál keretén belül igazán különleges, hogy a Séta téren és a Jókai téren a fényfestéshez szükséges vetítőt, elektronikát kettő ilyen Hyundai Ioniq 5-ös elektromos autó fogja működtetni hazánk legnagyobb töltőszolgáltatója, a MOL Plugee jóvoltából.

A MOL Csoporthoz tartozó MOL Plugee egyébként is híres a különféle kreatív kampányokról és akciókról, de a Zsolnay Fényfesztivál elektromos autókkal történő támogatásával igen magasra helyezi a lécet és remélhetőleg a szélesebb közönség is megismeri így a villanyautók különböző innovatív funkcióit.

Előző cikkMagyarország lehet az elektrifikáció egyik nyertese
Következő cikkNyári nyereményjátékot hirdet a MOL Plugee