A Stockholmban június 9. és 12. között megtartott UITP globális közlekedési csúcson jelentette be a Volvo Buses a gyártásra kész, teljesen elektromos csuklós buszát, amely hivatalosan a Volvo 7900 Electric Articulated névre hallgat.

A bemutatóra azonban októberig várni kell, erre a brüsszeli Busworld kiállításon fog sor kerülni. Két méretben fogja a buszt piacra dobni a Volvo: 18 és egy 18,7 méteres hosszúsággal. Az utasok maximális száma pedig 150 lesz. A hivatalos tájékoztatás szerint az akkumulátort a kezdő- és végállomásokon elhelyezett gyorstöltőkkel lehet majd tölteni, valamint esténként a garázsban.

A gyártásra kész verzió két prototípuson alapul, melyeket 2018 júniusa óta Göteborgban, Svédországban teszteltek. A két busz ez idő alatt 4500 órát és több mint 62 ezer kilométert tett meg a svéd nagyváros egyik forgalmas főútján, kiváló eredményekkel.

A Volvo egyelőre nem tette közzé a csuklós busz akkumulátor kapacitását, illetve várható hatótávolságát sem.

Håkan Agnevall, a Volvo Buses elnöke szerint az új nagy teljesítményű és rendkívül biztonságos elektromos csuklós busz egy rendkívül fontos eszköze lesz annak, hogy elérjék a „Zéró Város”-nak nevezett jövőképet, melyben megoldásra kerültek az emisszióval, zajjal, torlódásokkal és balesetekkel kapcsolatos problémák.

A Volvo elektromos buszflottája:

  • Hibridek: Volvo 7900 hibrid, Volvo 7900 hibrid csuklós, Volvo hibrid emeletes
  • Plug-in hibridek: Volvo 7900 Electric hibrid, Volvo Electric hibrid emeletes
  • Teljesen elektromos: Volvo 7900 Electric csuklós
Előző cikkÉrkezik az új BMW 330e Touring plug-in hibrid
Következő cikkEgy 84 éves sofőr Teslával utazott az Északi-sarkvidékre