Az elektromos autógyártó Európa nagy részén már jelen van, de még mindig van egy pár kisebb, többnyire Kelet-európai autópiac, ahol a Tesla nem értékesít közvetlenül.

A Tesla már korábban bejelentette, hogy még idén szalont nyit Csehországban és Izlandon is, most pedig további, Kelet-európai országok térképeire terveznek felkerülni.

Azokban az országokban, ahol a Tesla nem árusít vagy szervizel hivatalosan autókat, a leendő tulajdonosok külföldön veszik meg az autót, amit aztán importálnak, ám ez nem mindig zökkenőmentes folyamat.

Ukrajna az egyik ilyen ország, és az ukrán Tesla-tulajdonosok egy videóban közvetlenül a Teslához fordultak, azzal a kéréssel, hogy telepítsenek Supercharger állomásokat és szervizközpontokat az országban.

Elon Musk a Twitteren ragált a videóra egy OK-val, és amikor megkérdezték, mikor várható egy általános Kelet-európai terjeszkedés, akkor azt mondta, hogy valószínűleg 2020 előtt.

Az ilyen jellegű kérések a múltban már sikeresnek bizonyultak, korábban Izlandon és Portugáliában is hasonló helyzetnek lehettünk tanúi.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy a Tesla hivatalosan több Kelet-európai piacon sem érhető el, az érdeklődés komoly ebben a térségben. Például az internetes csatlakozás támogatása, Supercharger állomások, vagy szervizközpontok nélkül is több százan importáltak Teslát Oroszországba. A helyi autótulajdonosok például saját indíttatásból segítettek töltőállomásokat létrehozni Európa és Moszkva között a 2018-as oroszországi foci világbajnokság alkalmából.

Az oroszok 1,8 millió új autót vásároltak 2018-ban, az olyan luxusautógyártók, mint a Marcedes-Benz, vagy a BMW több mint 30 ezer autót ad el évente.

Ukrajna egy jóval kisebb piac, kevesebb, mint százezer autó kel el évente. Viszont a fenti videó is azt mutatja, hogy számos előretekintő ember él ezekben az országokban, és a Teslának megérné a Kelet felé is nyitnia.

Előző cikkA Lightyear bemutatta napenergiát használó elektromos autóját
Következő cikkÚj platformon érkezik az elektromos XJ