Erre egy újabb bizonyítékot Bjørn Nyland-tól kaptunk, akinek sikerült 2781 km-t megtennie 24 óra alatt Tesla Model 3 Long Range AWD autójával. Nyland a rekordot a németországi IONITY gyorstöltők segítségével érte el, mert jelenleg ez a hálózat jóval gyorsabb, mint a Tesla Superchargerei. A sikeres rekordkísérletet YouTube csatornáján is rögzítette.

A korábbi rekord 2644 km volt, amit tavaly egy Model 3 ért el. Az akkori sofőr, a német Horst Lüning saját maga korábbi, 2424 km-es rekordját döntötte meg, de azt a távolságot még egy Model S-el tette meg.

Nyland mindenképpen fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy a rekord valós körülmények között jött lére, nem egy zárt pályán, hanem reális forgalmi körülmények mellett. A rekord a német autópályán született meg, többnyire 170 km/h-s sebességgel.

Ez a távolság most azért is újszerű, mert a korábbi egy töltéssel megtett leghosszabb elektromos távolságok inkább a hatékonyságra fókuszáltak, ami azzal is járt, hogy alacsony sebességgel haladtak az autók. Nyland hatékonysága a teljes út alatt 311 Wh/km volt, ami jóval nagyobb annál a kb. 160 Wh/Km-nél, amit átlagos vezetési körülmények esetén becsülnek.

Nyland mindig csak kb. 50%-ig töltött, hogy a töltési sebessége a lehető leggyorsabb legyen, mivel a legtöbb gyorstöltő belassul, amikor az akkumulátor közel jár a maximális töltöttséghez. A teljes út alatt a Tesla 850 kW-nyi energiát fogyasztott el, ami körülbelül 10 teljes feltöltésnek felel meg. Nylandnak elmondása szerint kb. 300 euróba került az út, de a rekordkísérletet az IONITY támogatta, és állta a töltési költségeket. Az IONITY amúgy 8 eurót kér egy töltésért, függetlenül annak hosszától.

Előző cikkMűanyagból készült elektromotor forradalmasíthatja az e-autókat
Következő cikkKalifornia legnagyobb repülőterei 2035-re már csak emisszió-mentes buszokat fognak járatni