Ez az autógyártó negyedik ilyen jelentése, melyet azért kezdtek el kiadni, mert úgy vélték a Tesla járműveket érintő balesetek nem kapnak kiegyensúlyozott tálalást a médiában. Mivel hasonló a helyzet a Teslákkal kapcsolatos tűzesetekkel is, most ez a probléma is külön szekciót kapott a jelentésben.

Az első biztonsági jelentést tavaly októberben adta ki a Tesla, amelyben 2018 harmadik negyedévéről volt szó. Akkor 3,34 mérföldenként regisztráltak egy balesetet, amikor az Autopilot mód be volt kapcsolva. Az Autopilot nélkül pedig 1,92 millió mérföldenként történt egy baleset. A balesetek mérföldenkénti aránya azonban egyre feljebb kúszott az azt következő negyedévek során.

Most, a 2019 második negyedévet összefoglaló jelentés komoly fejlődést mutat ezen a téren.

„A második negyedévben 3,27 millió levezetett mérföld után regisztráltunk egy balesetet az Autopilot mód aktiválása mellett. Az Autopilot nélkül, viszont egyéb biztonsági funkciókat használata mellett vezető sofőrök 2,19 millió mérföldenként szenvedtek el egy balesetet. Ahol sem az Autopilot, sem az egyéb biztonsági funkciók nem voltak bekapcsolva, ott 1,41 millió mérföldenként történt baleset. Az Amerikai Közlekedési Hatóság legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban 498 ezer mérföldenként történik egy közúti baleset.”

A jelentés a már említett tűzesetekre is kitért.

„2012 és 2018 között kb. 170 millió megtett mérföldenként történt egy Tesla járműt érintő tűzeset. Összehasonlításképpen, az Amerikai Tűzvédelmi Egyesület és a Közlekedési Minisztérium adatai szerint 19 millió mérföldenként tapasztalnak járműveket érintő tűzeseteket. Emellett a Teslát érintő tüzek 15%-a gyújtogatás, vagy a jármű szerkezetét nem érintő okok miatt következett be.”

Előző cikkElon Musk szerint egy teljesen önvezető Tesla 100-200 ezer dollárt kellene, hogy érjen
Következő cikkSan Francisco 2040-re emisszió-mentes közlekedést akar