A Solaris lengyel buszgyártó vállalat nyerte el Európa legnagyobb elektromos buszokat tartalmazó megrendelését: 130 csuklós e-buszt fognak Varsó utcáira küldeni.

A 130 Solaris Urbino 18 márkájú busz új tulajdonosa és üzemeltetője a varsói MZA tömegközlekedési vállalat lesz, ami 400 millió zlotyit (kb. 30 milliárd forint) fizet a Soalrisnak mindezért. A buszok 2020 végén fognak megérkezni.

A 130 elektromos csuklós busz azt jelenti, hogy ez a legnagyobb ilyen jellegű pályázat Európában. Solaris buszokat eddig 17 ország több mint 60 városában telepítettek, és 2011 óta összesen több mint 14 millió kilométert tettek már meg. Az MZA két év múlva már 400 elektromos buszt szeretne látni az utakon, így borítékolható, hogy további együttműködésre is sor kerül majd.

Az elmúlt két hétben a Solaris két további rendelést is fogadott. Az első szerint 90 darab Urbino 12 buszt küldenek Berlinbe, a második pedig 40, ugyancsak Urbino 12-ről szól, amelyek Milánóban fognak utasokat szállítani (és lehetőség van a rendelést 250 buszra emelni).

A buszok 150 kWh-os akkumulátorral rendelkeznek, amelyekre hétéves garanciát vállal a Solaris. A buszokon két töltőnyílás lesz, az egyik a jobb kerék fölött, a másik pedig a leghátsó ajtó mögött. Az összesen 400 kW-nyi teljesítményre képes buszokhoz  a városvezetés gyorstöltő pontok telepítésére is pályázatot ír ki.

A Solaris elkötelezett a zéró emissziós járművek gyártása iránt, és az MZA hatalmas megrendelésével az elektro-mobilitás egyik európai éllovasává válnak. Az elektromos buszok telepítésével nagy lépést tesz Varsó a fenntartható közlekedés fel, és a tisztább levegőnek köszönhetően a helyi lakosok életkörülményei is jelentősen javulni fognak.

Előző cikkElkezdték gyártani a Rivian R1T elektromos pickupot
Következő cikkMerészet húzna a CUPRA Frankfurtban