A Rizoma Design Challenge, az olasz Rizoma motoralkatrész-tervező cég által támogatott verseny különböző kategóriákban hirdetett meg pályázatot, és nemrég jelentette be a futurisztikus motorbicikli kategória győztesét.

A legjobbnak ítélt pályamunka neve „Tryal”, és Erik Askin, a San Francisco-i New Deal Design tervezési igazgatójának munkája. Az Erik által megálmodott motor hasonlít a Super73 stílusára, ami manapság trendi az elektromos motorközösségben.

A Tryal lekerekített, háromszögletű kialakításában egy nagyobb méretű akkumulátor is elfér. A motor szíjhajtást használ, ami mellett egyre többen döntenek, mivel csökkenti a már amúgy is halk és kevés karbantartást igénylő elektromos motorbiciklik által generált zajt és szükséges karbantartást.

A kialakítás arra enged következtetni, hogy nem egy nagysebességű versenymotort látunk, hanem egy könnyűsúlyú elektromos robogót. Erik szerint a Tryal azok számára is alkalmas lesz, akik csak most kezdenek el ismerkedni a motorozással:

„A jövőben egyre többen fognak motorra ülni. A Tryal motor nem a teljesítményre és a lóerőre koncentrál, hanem egy barátságos, elérhető és legfőképpen szórakoztató megoldást nyújt a városi közlekedésre.”

Mivel ez csak egy terv semmi konkrétumról nem beszélhetünk a motor kapcsán. Minden valószínűség szerint a papírról nem is fog soha az utakra kerülni, viszont jó látni, hogy az „elektromos forradalom” nem feledkezik meg a motorozásról sem.

Egy elektromos motor tervezése során nagyon sok szabadságot kaphatnak a készítők. A benzines motorbiciklikkel ellentétben, amelyek összetevői többnyire kötöttek és korlátozottak (pl.: motor, gáztank, kipufogó), az elektromos változatok szinte bármilyen formát ölthetnek. Amit most látunk az nem több mint játék a fantáziával, viszont fontos inspirációként szolgálhat a holnap elektromos motorjának elkészítése során.

Előző cikkJól megy Amerikában az Audi e-tron, de a Tesla Model X még jobban
Következő cikkÚjra ingyenes a Supercharger töltés a Model S és a Model X számára