A Hyundai Motor napelemes töltőrendszere először az új Sonata Hybrid autó tetején fog bemutatkozni. A rendszerből érkező energia a jármű elektromos energiaforrását gazdagítja, így az üzemanyag-hatékonyság mellett a CO2 emisszió is kedvezőbb lesz.

Az elkövetkező években a Hyundai további autókat is el fog látni ezzel a technológiával. Ezzel az okos megoldással a Hyundai a mobilitási ipart egy fenntarthatóbb jövő felé viszi.

„A tetőn elhelyezett napelemek technológiája jól példázza a Hyundai afelé irányuló törekvéseit, hogy a tiszta mobilitás szolgáltatója legyen. Ennek köszönhetően a vásárlóink aktívan vehetik ki részüket a növekvő emisszió elleni küzdelemből.” – mondta Heui Won Yang, a Hyundai Motor Group alelnöke. „Célunk, hogy bővebben is kiterjesszük a technológia alkalmazását, a környezetbarát járművek mellett azok számára is, amelyek belsőégésű motort használnak.” – tette hozzá az alelnök.

A napelemes rendszer szilikonos paneleket tartalmaz, melyeket az autó tetejére szerelnek. Mivel vezetés közben is képes tölteni, a napelemes rendszer az akkumulátor 30-60%-is képes feltölteni egy nap alatt. Évente mindez kb. összesen 1300 km-el növeli meg a jármű hatótávolságát.

A rendszer a napelemes panelekből és egy vezérlőből áll. Az elektromosság akkor jön létre, amikor a napenergia aktiválja a napelem felszínét, amely ezt az energiát átalakítja. Ezután az így generált napelemes villamos-energiát a vezérlő szabványos feszültségre konvertálja, és ezután kerülhet tárolásra az akkumulátorban. A Hyundai Motor nem csak a hatékonyságot, hanem természetesen a külalakot is figyelembe vette a napelemes töltőrendszer fejlesztése során.

Jelenleg a rendszernek mindössze kiegészítő funkciója van, de új lehetőségeket nyit meg azon járművek számára, amelyek már nincsenek a fosszilis üzemanyagokra utalva.

Előző cikkÚjra ingyenes a Supercharger töltés a Model S és a Model X számára
Következő cikkAz e-mobilitás következő lépését teszik meg a Daimler buszok