Lehet, hogy van jobb megoldás a szilárdtest akkunál?

Noha a lítiumion akkucelláknak még bőven van hova fejlődni, a legtöbb bennfentes úgy véli, hogy a szilárdtest akkumulátoroké a jövő. Most viszont a Tesla akkumulátor-fejlesztő partnerei egy olyan megoldással rukkoltak elő, ami nagyobb energiasűrűséggel rendelkezik, mint a li-ion cellák, és új irányba terelheti az energiatárolást érintő kutatásokat.

0
1120

A Nature c. tudományos magazinban került bemutatásra az új technológia, ami két kanadai egyetem (Dalhousie és Waterloo), valamint a Tesla kanadai K+F részlegének együttműködésében jött létre. A kutatás vezetője Jeff Dahn, akit a li-ion akkumulátorok egyik úttörőjének tekintenek, körülbelül azóta dolgozik rajtuk, amióta azokat feltalálták. A nevéhez fűződik a cellák életciklusának megnövelése, ami segítette a technológia elterjedését.

A mostani törekvéseinek célja az energiasűrűség és a tartósság felfejlesztése, valamint a költségek csökkentése. Az új technológia lényege abban rejlik, hogy megoldották, hogy a hagyományos grafit anódok helyett lítium fémet tudjanak használni anélkül, hogy szilárdtest elektrolitokat kellene alkalmazniuk. Ha a megoldás a tesztelések után is életképesnek bizonyul, akkor megkezdődhet a jobb energiasűrűséggel és hosszabb élettartammal rendelkező cellák kereskedelmi forgalomba hozatala, méghozzá sokkal hamarabb, mint amire korábban gondolni lehetett volna.

Mivel a cella prototípusok eddig sikeresen teljesítenek, a kutatócsapat úgy véli, hogy a folyamatos sikerek hatására a hangsúly előbb-utóbb a szilárdtest elektrolitokról a folyékony elektrolitokra fog kerülni az akkumulátorok kialakítás során.