A mobilhálózat rendkívül fontosak a gazdaság szempontjából, és ez Afrikára különösen igaz, mivel például az Európában megszokott távközlés rendszerek ott nem annyira kiépültek és elterjedtek, ezért sokan mobilalapú digitális tranzakciókat alkalmaznak.

Zimbabwében is fenn áll ez a helyzet, ahol még ráerősít a problémára, hogy az országban gyakran nincs elég elérhető készpénz. A fő probléma abban rejlik, hogy az instabil villamosenergia-hálózat nagyon sokszor lerobban vagy szakadozik, aminek köszönhetően a telekommunikációs hálózatok nem tudnak rendeltetésszerűen működni.

Az Econet Wireless úgy döntött, hogy a Tesla Powerwall energiatároló egységeihez folyamodik. Tavaly Powerwall egységeket telepítettek a távközlési tornyaikba tartalék energia tárolásának céljából, és a 12 hónapos tesztperiódus kiváló eredményei meggyőzték őket.

Az akkucsomagok a hálózatból vagy napelemekből érkező energiát tárolnak amíg elérhető az energiaforrás, és amennyiben áramszünet lép fel, a Powerwall biztosítja az ellátást. Az egységek további előnyei között szerepel a széles működési hőmérséklet-skála és a valós idejű nyomon követhetőség is.

A friss bejelentés szerint 520 Tesla Powerwall egységet fognak telepíteni 260 Econet állomáson. Ezek közül is az első 65-öt az elkövetkező pár hónap során már létesíteni is fogják.

A Tesla energiatároló rendszerének köszönhetően sokkal megbízhatóbb lesz az Econet hálózata, így az emberek könnyebben fizethetik számláikat, vagy utalhatnak át összegeket. Mivel Zimbabwében az akkumulátorok eltulajdonítása gyakori bűncselekménynek számít, az Econet úgy döntött a biztonság kedvéért ketrecekbe zárja az egységeket.  Az áramszünetekben az Afrika déli részén megsokasodott akkutolvajok is nagy szerepet játszanak, viszont mivel a Powerwall egységek lítium-ion akkumulátorokat tartalmaznak, kisebb az esély, hogy ezeket próbálnák meg ellopni, mert ez a „szakma” inkább az ólom-sav akkumulátorokra specializálódott.

Már készülnek a tervek arról, hogy az Econet további helyszíneire, és más afrikai országokra is kiterjesszék a programot.

Előző cikkMég sosem volt ennyire olcsó az e-Golf
Következő cikkA Flixbus üzemanyagcellás buszokat tesztel