Már nagyon vártuk! Új igazságosabb fizetési megoldást vezetett be a MOL az e-autó töltésre

A Mol megoldást talált a megoldhatatlanra: mától elérhetővé vált a fogyasztás és idő alapú fizetést egyszerre biztosító új MOL Plugee alkalmazás.

0
Mol Plugee árazása
Mol Plugee árazása

Budapest, 2020. július 1. – Elérhető az elektromos autósok által nagyon várt MOL Plugee alkalmazás az elektromos töltők egyszerű és gyors használatára, ráadásul a töltés kedvezményes árakon vehető igénybe. Az applikáció egy újfajta, az autók villamos energia felvételi képességét figyelembe vevő fizetési megoldást tesz lehetővé, még inkább alkalmazkodva az elektromos autóval rendelkezők igényeihez.

A MOL az elektromos autó tulajdonosok körében végzett reprezentatív online felméréséből[1] kiderült, hogy 10-ből 6 válaszadó egyértelműen az alacsony fenntartási költségek miatt használ elektromos autót, és minden második válaszadónak fontos szempont az autó környezetbarát mivolta is. Az e-autó tulajdonosok többsége a fogyasztás (kWh) alapú fizetési megoldást preferálja, de sokan választanák a kombinált kWh és percalapú fizetési megoldást is. Ezekre a felhasználói igényekre reagálva fejlesztette ki a MOL a MOL Plugee alkalmazását, és ezentúl – a továbbra is választható fix töltési díj mellett – az applikáció révén a felvett energia mennyiségétől (Ft/kWh), a töltőtípustól (AC/DC), valamint kisebb részben a töltés időtartamától (Ft/perc) függően alakulnak a díjak. A MOL Plugee applikáció letölthető az App Store-ból és Google Play-ből. A szolgáltatásra történő regisztráció ingyenes, az elektromos töltők használatának díjait tartalmazó táblázat pedig a közlemény végén található.

„A MOL 2012 óta jelen van az elektromos töltő szolgáltatások piacán, folyamatosan figyelemmel követjük globálisan mind a piac változását, mind pedig az elektromos autósok igényeit, amit nemcsak az árazásban, de a szolgáltatásaink, valamint a töltőinfrastruktúra kialakításakor is figyelembe vettünk. Elérkeztünk egy fontos mérföldkőhöz, mert egyrészt jelentős mértékben növeljük ügyfeleink komfortérzetét, másrészt az applikáció teremti meg az alapot arra, hogy további innovatív megoldásokkal jöjjünk elő a későbbiekben” – mondta Tóth-Fekete Róbert, a MOL-csoport Alternative fuels területének vezetője.

Az Android és iOS készülékeken elérhető alkalmazást a nemzetközileg is elismert izraeli fejlesztő cég, a Driivz készítette el a MOL által kidolgozott koncepció alapján. Így például az e-autósok látni fogják valamennyi töltő esetében a kihasználtságok alakulását, vagy különböző okos töltési funkciók révén a mobiljukon követhetik nyomon, hogy áll az autó töltése, hol található a környéken szabad e-töltő, sőt, egy központi fiókot létrehozva egy teljes autóflotta töltése is egyszerűen megoldható mostantól. Kérdések, hibaelhárítások esetére pedig 0-24 órás folyamatos ügyfélszolgálatot biztosít a MOL Plugee.

„A Driivz eszközeivel felgyorsulhat az olaj- és gázipari vállalatok e-mobilitási transzformációja, éppen ezért izgatottan támogatjuk a MOL-t is, amely az e-mobilitási megoldások és innovációk egyik legfontosabb kiindulópontja Európában. Vállalatunk e-töltő platformja képes a töltők műszaki állapotának távoli felmérésére és javítására, az alkalmazás pedig rugalmasan alakítható, így képes több nyelvet és pénznemet is egyszerűen kezelni. A felhasználók számára pedig még soha nem volt ilyen egyszerű az elektromos töltők használata, egyszerűen válthatnak a vállalati flotta és a privát fiókjaik között, előre befoglalhatják a közelben kiszemelt töltőt, és készpénz használat nélkül is fizethetnek” – mondta Eyal Blum, a Driivz üzletfejlesztési igazgatója.

A MOL kutatása arra is rávilágított, hogy az e-autó tulajdonosok annyira ragaszkodnak járművükhöz, hogy csupán egyharmaduk mondta azt, hogy visszavált hagyományos autóra, ha hosszabb utazást tervez, vagy ha így jelentős pénzt spórolhat. Az e-autósok egybehangzó véleménye alapján átlagosan 62 km-es sűrűséggel lenne érdemes elektromos töltőpontokat kialakítani. A válaszadók több mint fele (67%) pedig akár külföldre is utazna elektromos autóval.

Erre pedig hamarosan minden lehetőségük meglesz, hiszen a MOL jelenleg a régió 6 országában 104, Magyarországon pedig országszerte 37 töltőt üzemeltet, ezek száma hétről-hétre emelkedik. 2020 végére 200 töltőnk lesz a régióban – részben saját beruházásban, részben pedig a NEXT-E projekt részeként–, így hamarosan a cseh határtól az Adriáig vagy a Fekete-tengerig is kényelmesen lehet autózni elektromos járművel. Ezen felül a NEXT-E program többi konzorciumi partnere – az E.ON, a HEP, a Petrol, a BMW és a Nissan – is további töltőket telepít a régió hat országában (Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Románia. Így összesen 252 elektromos töltő lesz a régióban, 70-80 km-re egymástól.

Az applikáción vagy a weben keresztül töltő regisztrált felhasználók 2020. szeptember 1-ig egységesen 99 Ft/kWh-ért használhatják bármelyik MOL Plugee elektromos töltőt. Szeptember 1-től pedig a képen látható mértékben alakulnak az áraink.

Az eddigi fix díjas konstrukcióit 2020. július 1-vel megszünteti a vállalat, mindemellett továbbra is kérhető a shopban kártyás töltés, azonban a MOL fejlesztéseinek köszönhetően ezek mától fix kWh mennyiségre szólnak, így DC töltés esetén 20 -és 40 kWh-s kártyák közül választhatnak a MOL ügyfelei, míg AC töltésnél 10 kWh-s egységek érhetők el. További részletek az árazásról: https://molplugee.hu/hu/araink

További információ a MOL Plugee-ról és a NEXT-E projektről: https://molplugee.hu/hu  és http://next-e.eu/.

[1] Az online felmérést az Ipsos végezte mintegy 1000 fő megkérdezésével 2019 augusztusában.

Előző cikkA BYD France 150 000 maszkot adományoz az Île-de-France Mobilités-nek
Következő cikkAz e-mobilitás jövője – ahogy azt a MOL látja