Átadta a MOL az első ultratöltőjét

Megállás nélkül bővül az ország legnagyobb töltőhálózatát szolgáltató MOL Plugee. A vállalat azzal büszkélkedhet jelen esetben, hogy átadták az első ultratöltőjüket.

0

Az elektromos autók terjedésével egyre nagyobb az igény a nyilvánosan elérhető gyorstöltők iránt. Mint azt korábbi cikkeinkben ismertettük, a MOL Magyarországon 59 töltőállomás telepítésére tett vállalást a NEXT-E projekten belül a korábban már üzemeltetett töltőin felül.

Külön örvendetes, hogy a vállalat felismerte az igényt arra, hogy az elektromos autók evolúciójával lehetővé váló egyre magasabb teljesítménnyel tölthető autókat 50 kW teljesítményt meghaladó töltőberendezések szolgálják ki. A felismerésnek köszönhetően az 59 töltőállomásból 5 darab ultragyors lesz, azaz a töltési teljesítmény eléri a 150 kW-os teljesítményt megfelelő villanyautó esetében.

Ma érkezett a hír, miszerint az 5 ultratöltőből hivatalosan átadták az elsőt az M1 autópálya mentén a bejövő oldali Moson pihenőnél. Az átadott EFACEC gyártmányú ultratöltő támogatja mind a CCS, mind pedig a CHAdeMO szabványt. Ezeken a szabványokon keresztül az átadott berendezés akár 175 kW teljesítménnyel képes energiafelvételezést biztosítani villanyautók számára.

Az átadott ultratöltőn túl nem mellesleg további négy töltőberendezést telepített a MOL az elmúlt időszakban:

  • 9201 Mosonmagyaróvár M1 – M15. autópálya I. (kimenő): 1 db EFACEC QC45 gyorstöltő (DC 50 kW, AC 43 kW)
  • 9201 Mosonmagyaróvár M1 – M15. autópálya II. (bejövő): 1db EFACEC HV175 ultratöltő (DC 150 kW) és 1 db EFACEC QC45 gyorstöltő (DC 50 kW, AC 43 kW)
  • 8868 Letenye, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 34.: 1 db EFACEC QC45 gyorstöltő (DC 50 kW, AC 43 kW)
  • 4025 Debrecen, Nyugati u. 6.: 1 db EFACEC QC45 gyorstöltő (DC 50 kW, AC 43 kW)

Az immáron 51 darab villámtöltővel büszkélkedhető MOL Plugee töltőhálózat valamennyi töltőberendezése kezelhető a MOL Plugee okostelefonos alkalmazásával és a töltőállomásoknál megtalálható üzletek munkatársai segítségével is.

Az alkalmazás használata különösen ajánlott, hiszen a kényelmen túl okostelefonon keresztül a töltés költsége jelenleg csupán 99 Ft/kWh, ami vonatkozik az átadott 175 kW-os ultratöltőre is.

A MOL az 50 kW-os villámtöltők szegmensében is verhetetlen volt díjszabásával, de erre az előnyre most még egy jó nagy lapáttal rátett.

Előző cikkValóban környezetkímélő megoldás az elektromos autó?
Következő cikkMelyek a hazánkban jelenleg elérhető elektromos autók?