2020 május 8.-án, pénteken megkezdte az első 15 busz a normál üzemet Madridban. A buszokat az EMT (Empresa Municipal de Transporte) üzemelteti. A vírus miatt elmaradt az ünneplés, így csendben álltak üzemben a város 52-es számú útvonalán.

A buszokat a kínai gyártó, a BYD szállította és más útvonalakon is be fogják vetni őket. Ezeket a Fuencarral busz depóban tárolják, amikor üzemen kívül vannak. Egyébként itt található a korábban vásárolt 35 Irizar elektromos busz is.

Sajnos még nincs kiépített töltőhálózat a városban, amit a buszok használni tudnának, így az éjszakai töltésre támaszkodnak a depóban. A buszok már jópár hete megérkeztek a spanyol fővárosba, de a kialakult helyzet miatt érthető módon csúszott az üzembe helyezésük. A BYD új buszai 12.2 méter hosszúak, két helyen lehet felszállni, valamit 27 ülőhelyet és 55 állóhelyet biztosítanak. A vírus miatt jelenleg összesen 34 utas szállhat fel rá. A 348kWh-s akkumulátor 200km felett hatótávot biztosít. Az átlagos töltési idő 4-5 óra. Az EMT még 50 ilyen buszt tervez vásárolni ebben az évben.

Előző cikkNorvégia és Vy Bus: karbonsemlegesség 2025-ig
Következő cikkMadrid 2020: +50 szóló e-busz