Hivatalosan indul az állami e-autó pályázat

Hosszas várakozást követően az ITM hivatalosan megjelentette az e-autók támogatására irányuló pályázat felhívását. A benyújtási időszak rövidesen kezdetét is veszi.

0

Két hét telt el mióta megírtuk, hogy értesüléseink szerint rövidesen indul az elektromos autókat ösztönző állami támogatás pályázata, aminek feltételeiről közzétettük akkor sejtéseinket is. Az elmúlt hét során nagy előrepés történt a kérdéskörben, hiszen az ITM közzétette az IFKA oldalán a pályázati felhívást.

A felhívásból kiderül, hogy nem estek messze sejtéseink a ténylegesen kiírásra kerülő pályázattól, valóban minden eddiginél több dotációt fordít az ITM a villanyautók vásárlásához. Autónként nőtt ugyan a  támogatás mértéke, mégis szomorú hogy az igények növekedésével párhuzamosan a keret nem nőtt az előző évekhez képest. Tavaly ugyanis az erre a célra fordított 5 milliárdos keretösszeg mintegy 27 óra alatt elfogyott, idén pedig összese 3 milliárd lesz az e-autó támogatás kerete.

Volkswagen ID.3

A tavalyi feltételekhez hasonlóan az idei pályázat esetében is sávos formában adta meg az ITM a támogatás mértékét a vételár függvényében. Nagy újdonság azonban, hogy mostantól a 7 személyes elektromos autók megvásárlásához több támogatást kaphatunk, mint a 7 személynél kevesebb férőhellyel rendelkező villanyautók esetében.

A tavalyi pályázat esetében egészen bruttó 11 millió forintos vételárig lehetett pályázni a vissza nem térítendő állami támogatásra, melynek mértéke a vételár 50%-a, de legfeljebb 2,5 millió forint volt. Ez az összeg idén sem változott, ám a legfeljebb 2,5 milliós állami részfinanszírozás most egészen bruttó 12 milliós vételárú e-autóra igényelhető.

A 2,5 millió támogatás feltételeit a felső vételárhatárt túllépő autók esetében egészen a 15 milliós e-autókig az állam tavaly félmillió, idén pedig akár 1,5 millió forintot átvállal.

A feltételek a hétszemélyes villanyautók esetében abban a formában változnak, hogy a legfeljebb 2,5 milliós támogatás 12 helyett legfeljebb 14 milliós járműre is kérhető, a 1,5 millió forintnyi dotáció pedig egészen 17 millió forintos vételárig. A családosoknak további könnyebbség , hogy az e-autók vásárlását támogató pályázat mellett benyújtható a legalább hétfős gépjárműveket maximum 2,5 millióval támogató pályázat is.  Ennek értelmében például a 7 személyes elektromos Nissan e-NV200 Evalia 16 milliós vételárából 4 millió forintnyi támogatás is lejöhet.

Nissan e-NV200 Evalia

A pályázatra szánt 3 milliárdos keretösszegből a támogatás igénylése szakaszosan fog történni. A benyújtás három szakaszban, szakaszonként legfeljebb 1 milliárdos kerettel lesz lehetséges. A szakaszok időpontjai:

  • 2021.06.14. 08:01 és 2021.07.02. között
  • 2021.08.09. és 2021.08.27. között
  • 2021.10.11-től a keret kimerüléséig

Érdemes sietni mindhárom szakaszban, hisz tavaly jól láttuk, hogy közel duplaekkora keret is milyen rövid időn belül ki tud merülni. Az igényléshez pedig fontos csatolni a pályázati kiírás megjelenését követően kelt elektromos gépjármű beszerzésére irányuló megrendelést is.

További részletek a felhívásban olvashatók.

Előző cikkFiat 500 Hybriddel bővül a MOL Limo flottája
Következő cikkA három legolcsóbb új villanyautó Magyarországon
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.