Milyen autók vásárlását támogatja az állam 5 millióval?

Korábban még sose látott módon június 14-től kezdődően az állam akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad bizonyos típusú elektromos autók vásárlására. Mutatjuk, melyekre!

0

Két hete írtuk meg az ismételten kiírt, elektromos autók vásárlását ösztönző állami támogatás pályázati felhívásának tudnivalóit, az elmúlt héten pedig bemutattuk a támogatással megvásárolható jelenleg három legolcsóbb villanyautót.

Az egyébként is minden eddiginél több támogatást adó e-autós pályázat hatalmas előnye, hogy a nyertes pályázat kombinálható a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával. Így, a jogosultak vadiúj legalább hétszemélyes, teljesen elektromos személygépkocsi vásárlásakor összesen 2,5+2,5 millió vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak, amit nem érdemes kihagyni. Nézzük az elérhető típusokat!

1.Nissan e-NV200

Az akár hétszemélyes, tolóajtókkal felszerelt elektromos Nissan e-NV200 már 2014 óta kapható, jó néhány fut is belőlük az utcákon. Egészen tavalyig az e-NV200 volt a magyar piacon az egyetlen olyan, teljesen elektromos meghajtású autó, ami 5 főnél többet is képes befogadni, így meglehetősen kedvelt a piacon a típus.

A 8 év vagy 160 000 kilométeres futásteljesítményig tartó garanciával érkező e-NV200 a Leafhez hasonlóan a CHAdeMO szabványon keresztül villámtölthető, melynek köszönhetően 10%-ról 80%-ra akár 40 perc alatt feltölthető. Az akkumulátorának kapacitása 40 kWh, ami WLTP szerint 200, NEDC szerint pedig közel 300 kilométeres hatótávolságot kölcsönöz az autónak.

Felszereltségtől függően ár tekintetében az új e-NV200 Evalia valahol bruttó 15.580.000 Ft és 16.560.000 Ft között helyezkedik el listaáron. Ezekből a listaárakból a nagycsaládos támogatás keretében 2,5 millió mindenképp lejön, amivel már a hétszemélyes villanyautókra adható legnagyobb támogatást korlátozó 14 milliós határérték alá kerülünk. Ezzel egy vadonatúj, hétszemélyes elektromos Nissan már 10.580.000 Ft-ért elvihető.

2.Citroen e-SpaceTourer

A PSA Csoport idén több márkájának kínálatát bővítette elektromos járművekkel, így jött piacra a Citroen e-SpaceTourer is. A 100%-ban elektromos meghajtású kisbusz a francia autókra jellemző stílusos megjelenéssel és nagy kényelemmel rendelkezik. 

A gondos tervezésnek köszönhetően olyan praktikumokat és optimális helykihasználást sikerült elérnie a francia mérnököknek, hogy a kisbusz a Nissan modelljével szemben akár 9 fő szállítására is alkalmas. Technika szempontjából pedig már az alapfelszereltség biztosít 7 kW-os AC és 100 kW-os DC töltést is. A Nissannal szemben az e-SpaceTourer már a jóval modernebb, CCS szabványon keresztül tölthető, ráadásul dupla akkor sebességgel. Igénytől függően külső méret szempontjából kapható XS, M és XL kivitelekben, akkumulátor szempontjából pedig a WLTP szerinti 230 kilométeres hatótávolságot biztosító 50 kWh-ás kivitellel, vagy a 330 kilométert ígérő 75 kWh-ás kivitellel.

A 9 személyes, hátsó parkolóradarral, érintőképernyős rádióval és LED-es nappali menetfénnyel az e-autós és nagycsaládos támogatás levonásával már 8.931.500 Ft-ért kapható, ami igazán remek.

3.Peugeot e-RIFTER

A vadonatúj, immáron elektromos meghajtással is kapható Riftert a Peugeot idén február közepén mutatta be. A hétszemélyes új e-RIFTERt a PSA 50 kWh kapacitású akkumulátorral szereli fel, ami WLTP szabvány szerint 280 kilométeres hatóvásolgáot biztosít a francia családi autónak. Az e-SpaceTourerhez hasonlóan a szériafelszereltség részét képezi a 7,4 kW-os váltóáramú töltő, ami opcionálisan lehet háromfázisú 11 kW-os is.

A modell négy felszereltségi szintben lesz elérhető 750 kilogrammos vontatási kapacitással az év második felében lesz elérhető, így listaára egyelőre ismeretlen. Már csak a méretből fakadóan várhatóan az e-SpaceTourer alatt lesz valamennyivel.

Előző cikkA három legolcsóbb új villanyautó Magyarországon
Következő cikkMilyen járműveknek jár a zöld rendszám?
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.